Listovi paradajza se SUŠE? Ovo su razlozi

0
1943
uveli paradajz
Foto: Clemson University - USDA Cooperative Extension Slide Series , Bugwood.org / https://www.ipmimages.org/

Listovi paradajza su odlični pokazatelji zdravlja biljke. Oni mogu da šalju različite vrste signala da je biljka u nevolji: žutilo, smeđe mrlje, ljubičaste ivice, uvijanje… Sušenje, odnosno uvenuće listova je isto signal da je biljci potrebna pomoć.

Adama Asorbital 1120x180

Listovi paradajza mogu da vise na svojim peteljkama i da izgledaju klonuto tokom najtoplijeg dela dana i to je normalno. Postanu mlitavi (kao i svi mi u takvim delovima dana) i ne treba uopšte da brinete, jer će se oporaviti predveče. Međutim, ako lišće i dalje izgleda uvelo tokom hladnijh večernjih i jutarnjih sati, vaša biljka paradajza verovatno šalje SOS signale. Ako znate šta su najčešći problemi imate mogućnost da reagujete kako biste spasili određenu biljku ili ceo zasad.

Premalo vode

Prema opštem pravilo, odraslim biljkama paradajza potrebno je oko 5 cm vode nedeljno. Međutim, ova smernica može da bude nedovoljno u veoma vrućim, suvim i vetrovitim periodima. Naime, tada se povećava isparavanje vlage i smanjuje njena apsorbcija u zemlju. Ukoliko je delimično peskovita zemlja, ona još brže ispušta vlagu, te dolazi do situacije da paradajzu nedostaje voda.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Takođe, ukoliko gajite paradajz u saksijama i kontejnerima, zemlja u njima mnogo brže gubi vlagu. Veoma je lako proveriti i videti da li ima dovoljno vlage u zemlji. Iako je površina obično suva, zemlja 1-2 cm ispod površine mora da bude vlažna. Jednostavno začeprkajte malo ili zabodite prst do prvog zgloba. Ako osećate na vrhu prsta da je zemlja suva – paradajzu treba više vode.

PROČITAJTE I...  Izvezeno oko 600 tona leskovačkog paradajza

Gljivične bolesti

Ukoliko je zemlja dovoljno vlažna, a čini vam se da biljke više venu nakon što ste zalivali, verovatno je reč o gljivičnoj bolesti poput zelenog (verticilioznog) uvenuća ili fusarijskog uvenuća.

1120x180px

Nažalost, biljka koja je zahvaćena mora da se uništi kako bi se sprečilo širenje zaraze na druge biljke. Naime, zeleno i fusarium uvenuće su jako slični. U oba slučaja gljivica živi u zemlji, a koren biljke je apsorbuje. Kada zaraze biljku začepe joj vaskularni sistem, te vlaga ne može da putuje do grana i lišća. Obe gljivice uzrokuju da lišće razvija žute mrlje, pa smeđe i da vene. Prve simptome prikazuju stariji listovi. U slučaju da je parcela zaražene verticilliumom treba gajiti kulture koje nisu domaćini ove gljivice (žitarice, kukuruz, soja, pasulj, boranija, kupus, grašak).

Virus brozavosti paradajza

Uvenuće je ovde poslednja faza. Mnogo pre nego što biljka počne da vene, ostatak biljke će da šalje ozbiljne signale da je u nevolji. Uglavnom, zaražene biljke su zakržljale sa listovima blede boje koja prelazi u bronzanu. Ovo je jedan od najrasprostranjenijih biljnih virusa, a prepoznatljiv je po beličasto-žutom prstenju koje pravi na zrelim plodovima.

Adama Soratel 1120x1080

Virus se prvi put pojavljuje u gornjim listovima biljke, a uglavnom ga prenose tripsi. Zaštita ne postoji kada napadne, već preventivno treba čupati korov, jer se tripsi hrane korovom sve dok im ukusnije biljke ne postanu dostupne. Dobra vest je da se ovaj virus ne prenosi zemljom, pa nema potrebe da se uklanja sloj zemlje prilikom uništavanja zaražene biljke.

PROČITAJTE I...  Majstor za paradajz otkriva kako “bere” profit

Bakteriozna uvelost i rak paradajza

Uglavnom se javlja nakon dužeg toplog i vlažnog perioda u zemlji koja ima visok pH. Na stablu se pojavljuju koncentrična zatamnjenja. Na lisnim peteljkama uočavaju se nekrotične pege u okviru kojih tkivo puca. Uglavnom dolazi na zaraženom semenu. Bakterije se mogu održati na semenu minimum 8 meseci

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Kao i kod drugih bolesti koje smo u ovom članku spomenuli, ne postoji tretman. Zaraženu biljku treba uništiti, ali mogu da se preduzmu preventivne mere. Rotacija useva, sadnja sorti koje su otporne na ovu bolest, sadnja biljaka na dovoljnom razmaku i zakidanje zaperaka.

Drugi razlozi

Ukoliko biljka paradajza ne pokazuje nijedan gore navedeni siptom, treba pogledati malo bliže da nema nekih štetočina. Takođe, alelopatska svojstva nekih biljaka mogu negativno da utiču na paradajz i da prouzrokuju uvenuće. To znači da se sa biljaka ispiraju prirodne hemikalije u tlo, a one mogu da utiču na obližnje biljke na dobar i loš način. Na primer, na paradajz loše utiču neke vrste suncokreta.

Adama Tomigan XL 1120x180

Sugerišemo da pročitate i članke za još dve pojave na listovima paradajza, kako biste prepoznali problem: Zašto se listovi paradajza uvijaju, kao i zašto žute listovi na paradajzu.

PROČITAJTE I...  Najekonomičnije povrće koje možete da gajite u bašti

Izvor: Off the grid news

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstHolandska policija pucala na farmere koji protestuju
Sledeći tekstTov svinja i bikova: Na bikovima ima zarade, na svinjama samo gubitak

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime