Uzgoj puževa

0
71
uzgoj puzeva
Foto: Wikipedia.org / CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127940

Uzgoj puževa može biti dopunska grana jednog poljoprivrednog gazdinstva. To je  usko specijalizovana proizvodnja koja može doneti korist, a prema tome i dobit. Međutim, kao što biva sa većinom stvari u našoj zemlji, mnogi su se okušali u ovom poslu i upali u velike probleme.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Može se reći da je za svakog našeg poljoprivrednika ekonomski opravdano bavljenje poslom uzgoja puževa i podizanje jednog objekta, poput živinarnika ili kunićarnika. Naše sirovinske i tržišne prilike su tako reći neiscrpne. Tim pre, ako se uzme u obzir da se za ovaj posao mogu upotrebiti teško iskoristive ili uopšte neiskoristive površine.

Propusti koji su doveli do zamiranja pužarstva

Nakon naglog porasta broja farmi u periodu od 2002. do 2004. godine došlo je do isto tako naglog gašenja velikog broja farmi u Srbiji. Tome su doprineli nestručnosti i dezinformacije farmera, tehnološki propusti u proizvodnji i neodgovarajuće vrste puževa, biljaka u kohlearu, ali i zakonska regulativa u tom periodu.

Adama Sultan 1120x180

Reklamne kampanje i obećanja o visokim zaradama privukle su mnoge da ulože novac u ovaj posao. A, onda su se suočili sa realnošću. Kako navodi Agroplod, dobijali su pogrešne informacije o uzgoju, a prema tvrnjama stručnjaka “za samo tri sezone, 20.000 evra sa 20 ari” nije moguće ostvariti ni pod kojim uslovima. Drugi problem predstavljale su tvrdnje o “zagarantovanom” otkupu.

Ubrzo, pužarstvo u našoj zemlji uglavnom se svelo na sakupljanje puževa u proleće i jesen i njihovu prodaju.

pylon galenika jan 023

Potencijal u izvozu puževa

Međutim, veliki potencijal ovog posla leži u izvozu i to u one zemlje koje su veliki potrošači puževa, kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Švajcarska ili Amerika. Potrebno je naravno obezbediti dovoljne količine i kontinuitet u isporuci, kao i zakonsku regulativu.

Poslednjih godina uzgoj puževa u nekim zemljama, poprima oblike prave proizvodnje, jer meso puževa na tržištu Evrope i Amerike dobija sve značajnije mesto. Ovo meso je vrlo kvalitetno i u savremenoj ishrani ljudi je sve traženije.

KWS banner 728x90

To je dovelo do toga da je u spomenutim zemljama, i pored domaće produkcije (sakupljanja, uzgoja puževa), ponuda nezadovoljavajuće, tako da su te zemlje prinuđene na uvoz iz drugih zemalja.

Naši puževi su na evropskom tržištu najtraženiji zbog ukusa, finoće mesa i veličine, i to najviše zahvaljujući povoljnom geografskom položaju.

Za uzgoj puževa, neophodono je upoznati njihov život i navike. Važno je još i napomenuti da su puževi iz uzgoja više traženi i bolje plaćeni, jer im je ishrana tečnija, ukusnija, obilnija i raznovrsnija, što sve doprinosi i utiče na bolji kvalitet njihovog mesa (finoća, ukus, debljina).

Osim u ishrani, u poslednjoj deceniji puževi se veoma intenzivno korište i u kozmetici, za pravljenje krema, seruma i drugih preparata.

Prethodni tekstOvo su najbolja vina i vinarije u Srbiji u 2022.
Sledeći tekstKORISNI insekti u plasteničkoj proizvodnji PARADAJZA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime