Ovo su najbolja vina i vinarije u Srbiji u 2022.

0
160
vino
Foto: Pixabay

Vinski stručnjaci portala Vino.rs izabrali su ovogodišnja najbolja vina i vinarije Srbije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kažu da se turbulentna vinska revolucija u Srbiji završila, a da se uspostavio novi vinski poredak. Slika se izbistrila. Ono što je bilo inovacija sada je novi standard, a nekada samo akteri na vinskoj sceni postali su novi lideri.

Kako se navodi, po kvalitetu bela vina i dalje zaostaju za crvenim, a roze i penušava vina postaju konkurencija najboljima u regionu. Pojačana je i konverzija ka organskom i održivom vinarstvu.

Adama Sultan 1120x180

Za najbolje crveno vino, vinski stručnjaci portala vino.rs proglasili su kaberne iz Negotinske krajine Kremen Kamen 2019 vinarije „Matalj“.

Najbolje belo vino je Aksiom beli 2019 fruškogorske vinarije „Deurić“ čiji se penušavac The 2019, takođe, našao na vrhu liste najboljih penušavih vina.

pylon galenika jan 023

Naziv najboljeg rozea pripao je vinu Ergo Rose 2021 Temet, prvom srpskom organskom roze vinu.

Najbolja vina od lokalne sorte

Priznanje za najbolje crveno vino od lokalne sorte pripalo je župskoj vinariji „Braća Rajković“ za prokupac Prince 2018, a najbolje belo vino od lokalne sorte je Velika Morava 2021 Chateau Prince.

KWS banner 728x90

Najbolja organska vina

Među organskim vinima pobednici su Pinot Noir 2018 male vinarije „Sagmeister“ u konkurenciji crvenih vina, traminac Gratianus 2018 Impretor među belim, te Furmint 2019 Baša u kategoriji oranž vina.

PROČITAJTE I...  Vinsko sirće: Ovo su dva načina za pripremu

Najbolje vinarije

Za najbolju vinariju proglašena je vinarija „Deurić“ iz Male Remete na Fruškoj gori, „Sagmeister“ iz Kanjiže je najbolja mala vinarija Srbije, a Podrum ”Malča“ kod Niša dobio je priznanje za razvoj vinskog turizma.

U saopštenju se ističe da je „Wine Vision by Open Balkan“ izabran za najuspešniju vinsku manifestaciju, te da je enolog Mladen Dragojlović vinska ličnost za 2022. godinu.

Izvor: Vino.rs

Prethodni tekstPrednosti i pravilna upotreba regulatora rasta pšenice
Sledeći tekstUzgoj puževa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime