Uzgoj Safolk ovaca u Banatu

0
1505
Agrosaveti---Uzgoj-Safolk-ovaca-u-Banatu---01

Iako se u početku rukovodio radoznalošću, Tivadar Mesaroš ovčar iz Banatskog Monoštora, uzgoju ovaca posvetio se temeljno i ozbiljno. A takvi su mu i rezultati. Jedan od razloga zbog kojih se ovaj banatski domaćin, koji je, inače, po struci veterinarski tehničar, opredelio za uzgoj Safolk rase ovaca jeste i želja da testira tu britansku rasu, kako će se prilagoditi na postojeće, banatske uslove.

Spyrale Adama 1120x1080

Banatski pašnjaci bogomdani za ovčarenje

Ključ svog uspeha u proizvodnji on upravo vidi u ispaši ovaca. Kaže da im je Bog u Bačkom Monoštoru podario kvalitetne pašnjake i bilo bi nepromišljeno ne iskoristiti ih. Ishranu upotpunjuju i senom i detelinom, kada su zatvorene u objektima. Naš banatski domaćin prednost daje ručnoj seči sena, umesto savremenijeg načina baliranja. Kako kaže, na prvom mestu su mu njegove životinje. Preciznije njihovo zdravlje, obzirom na to da balirana slama u sebi sadrži veliku količinu štetnih čestica i prašine. Drugi razlog je ekonomičnost u zimskim danima, budući da se ta porodica greje ogrezinom u starim seoskim pećima.

Agrosaveti---Uzgoj-Safolk-ovaca-u-Banatu---02Britanski Safolk na banatski način

Prva grla kupili su po prilično visokoj ceni, od 400 evra u Temerinu, pre nekoliko godina. Uz domaće ovce, koje su imali od kada zna za sebe, odlučili su da se potpuno posvete uzgoju ove sve traženije i popularnije rase ovaca. Safolk ovca je i u praksi baš onakva kako o njoj možete da pročitate u literaturi. Naš domaćin je opisuje kao rasu snažne konstitucije, dobre mesnatosti i plodnosti a i kvalitet vune joj je solidan. Neretko im se dešavalo da su mu se javljali ljudi iz raznih krajeva da žele da je ukrštaju sa cigajom, upravo zbog veće proizvodnje jagnjećeg mesa. Spadaju u red ovaca koje zahtevaju više pažnje i nege od drugih rasa, koje su zastupljene u tom delu Banata.

LIBRETO 1120x180

Preventivna zaštita protiv metiljavosti ovaca

Sušni period pogoduje Safolk ovcama, jer su tada manje podložne raznim bolestima. Međutim, jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju mnogi tamošnji ovčari, neodgovornost pojedinih farmera. Tivadar ovom prilikom apeluje na njih. Kako kaže, poslednjih godina u tom delu Banata ovčari se susreću sa sve češćom pojavom metiljavosti kod ovaca i plućnih parazita. Ona se prenosi upravo na otvorenim prostorima. Mišljenja je da pojedine njegove kolege ovčari ne vode dovoljno računa o zdravstvenom stanju svojih stada što ugrožava i rad savesnih proizvođača ovaca.

PROČITAJTE I...  Raspisan javni poziv za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za stočarstvo

Agrosaveti---Uzgoj-Safolk-ovaca-u-Banatu---03Ovčarstvo jedna od najperspektivnijih grana stočarstva

Za proteklih 5 godina, koliko poseduju 150 ovaca Safolk rase, pokušalli su na razne načine, a pre svega ishranom, da pripomognu njihovoj bržoj aklimatizaciji vojvođanskim pašnjacima i klimi. To se pozitivno odrazilo na radman mesa. On u proseku iznosi 58 procenata a samim tim ima dobru potražnju na domaćem tržištu, ističe Tivadar. Iako ni u ovčarstvu nije idealna situacija i dalje je ona najisplativija grana stočarstva. Ima neku perspektivu u budućnosti, što je, na svu sreću prepoznala i država, stimulišući subvencijama proizvođače.

Misija: popularizacija Safolk ovaca u Srbiji

Više puta su ga ispunile ponosom na brojnim izložbama i sajmovima sa kojih se vraćao sa vrednim odličjima. To njemu i njegovoj porodici daje dodatni podstrek da sve svoje znanje i energiju ulože u povećanje stada ali i na popularizaciju Safolk rase u našoj zemlji.

Prethodni tekstRatarska proizvodnja u Turiji
Sledeći tekstRatarska proizvodnja u selu Ribare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime