Uzgoj svinja i tov bikova u Vognju

0
1363
Agrosaveti - Stočarska proizvodnja u Vognju 05

Mladih koji ostaju u poljoprivrednoj proizvodnji u svojim selima, nažalost još uvek u Srbiji nema ni približno dovoljno. Ali ih ima. I kroz našu emisiju imali ste prilike, posebno u poslednjih godinu dana, da se uverite kao i mi, da ih je sve više. Ipak, o nekoj primetnijoj statistici, po svemu sudeći moći ćemo govoriti tek kada se neke stvari u ovoj oblasti i za ove ljude urede. Toga je svestan i Milan Matić iz Vognja. Iako se njegova porodica veoma uspešno već decenijama bavi povrtarstvom, njegova želja bila je da se bavi stočarstvom. I uspeo je u tome.

Spyrale Adama 1120x1080

Iako se obim proizvodnje menjao tokom godina, Milan kaže da je prvo počeo sa tovom oko 30 svinja.

Gotovo u isto vreme naš domaćin je ipak rešio i da se okuša u tovnom govedarstvu i kupio prvih 8 grla.

LIBRETO 1120x180

Agro saveti - Stočarska proizvodnja u Vognju 01

Nije retkost da se broj grla stoke bez obzira na to za koju se poljoprivrednu delatnost opredelili povremeno menja, odnosno smanjuje. Dok je to na primer svojstveno teškim poljoprivrednim godinama poput prošle, Milan smatra da je bar kod nas, ovaj trend u stočarstvu već duže vreme prisutan jer nema mladih koji bi stočarstvo i unapređivali.

PROČITAJTE I...  Tradicionalni sajam poljoprivede sutra u Sjenici

Kada je tovno govedarstvo u pitanju, ono danas čini osnov stočarske proizvodnje na gazdinstvu Milana Matića. Bira se isključivo simentalska rasa, ali ovaj mladi proizvođač ne krije da teži i mogućnosti uvoza nekih, za naše prostore novih rasa goveda.

Zbog tova, Matići teže kvalitetnoj ishrani koja u najvećem obimu dolazi sa njihovih njiva. Uz kalkulacije, Milan kaže da su uspeli da izbegnu najgore gubitke prošle godine. I na kraju dolazi i prodaja proizvoda koja takođe ima svoje prednosti i mane kaže naš domaćin.

Naš domaćin nema nameru da odustane od svoje proizvodnje i ideja koja ima za njeno unapređenje. Ali to možda ne bude slučaj i sa ostalim mladim proizvođačima u našoj zemlji smatra Milan, jer podrške još uvek nema dovoljno.

Milan do sada nije koristio subvencije države i kako kaže, ne pronalazi se još uvek u mogućnostima trenutnih IPARD fondova. Ali voleo bi da proširi svoju proizvodnju i objekte za držanje grla, ali s obzirom na neizvesnost tržišta kod nas, ni sam nije siguran kada će zaista doći vreme za to.

PROČITAJTE I...  Uvodi se eAgrar za poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija

Za više informacija pogledajte naš prilog.

Prethodni tekstTov bikova u selu Krćevac
Sledeći tekstTAFE u potrazi za kooperantima širom zemlje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime