Da li veštačko meso predstavlja pretnju stočarskog proizvodnji?

0
1813

Često kao sinonim za ovo meso kažu da je hrana koju niko ne plaća životom. Veštačko meso je već na tanjirima u Americi, Singapuru, Izraelu. Uskoro, prema rečima Denisa Kučevića sa Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu –  i na našim tanjirima.

Spyrale Adama 1120x1080

Postavlja se pitanje da li veštačko meso treba da dopuni, zameni pravo, tradicionalno meso ili je tendencija da ovo novo meso u potpunosti potisne tradicionalnu proizvodnju?

Ovo kako ga još nazivaju „kultivisano meso“ zasniva se na revolucionarnom otkriću Jakova Nahmije, profesora na Hebrejskom univerzita, a ceo proces počinje i završava se u  labarotoriji.

Životinja preživi, nema klanica i onda se te ćelije dalje umnožavaju uz pomoć medijuma u kontrolisanim uslovima. POstavlja se pitanje jesmoli na svetskom ili pak na lokalnom, državnom nivou u deficitu sa pravim mesom. Prema rečima

Meso koje ne iziskuje klanice sve glasnije podržavaju kako organizacije za zaštitu životinja tako i organizacije za zaštitu životne sredine. Pretpostavka je da će  prvo eksperimentalno veštačko meso probati Srbi za najkasnije dve godine.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik:

Denis Kučević , Departman za stočarstvo POljoprivredni fakultet u Novom Sadu

 

Prethodni tekstBlagodeti gajenja BRUSNICE
Sledeći tekstLakše do dizela po povlašćenoj ceni na NIS-ovim pumpama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime