Često kao sinonim za ovo meso kažu da je hrana koju niko ne plaća životom. Veštačko meso je već na tanjirima u Americi, Singapuru, Izraelu. Uskoro, prema rečima Denisa Kučevića sa Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – i na našim tanjirima.
Postavlja se pitanje da li veštačko meso treba da dopuni, zameni pravo, tradicionalno meso ili je tendencija da ovo novo meso u potpunosti potisne tradicionalnu proizvodnju?
Ovo kako ga još nazivaju „kultivisano meso“ zasniva se na revolucionarnom otkriću Jakova Nahmije, profesora na Hebrejskom univerzita, a ceo proces počinje i završava se u labarotoriji.
Životinja preživi, nema klanica i onda se te ćelije dalje umnožavaju uz pomoć medijuma u kontrolisanim uslovima. POstavlja se pitanje jesmoli na svetskom ili pak na lokalnom, državnom nivou u deficitu sa pravim mesom. Prema rečima
Meso koje ne iziskuje klanice sve glasnije podržavaju kako organizacije za zaštitu životinja tako i organizacije za zaštitu životne sredine. Pretpostavka je da će prvo eksperimentalno veštačko meso probati Srbi za najkasnije dve godine.
Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.
Sagovornik:
Denis Kučević , Departman za stočarstvo POljoprivredni fakultet u Novom Sadu