Lakše do dizela po povlašćenoj ceni na NIS-ovim pumpama

0
277
Agrosaveti - Gorivo seljaci 01

Vlada Srbije usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom je poljoprivrednim proizvođačima omogućena kupovina evro dizela na stanicama Naftne industrije Srbije a.d. Novi Sad po maksimalnoj ceni od 179 dinara, a uz upotrebu kartica izdatih registrovanim gazdinstvima, u maksimalnoj količini do 400 litara.

Spyrale Adama 1120x1080

Vlada je saopštila da je uredba izmenjena kako bi se smanjili visoki troškovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i obezbedilo sprovođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija.

Maksimalna redovna cena dizela na pumpama u Srbiji, koju objavljuje Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, je inače od prošlog petka 201 dinar.

Po povlašćenoj ceni gorivo mogu da kupuju samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja su za te namene dobila odgovarajuće kartice.

„Imajući u vidu težak položaj poljoprivrednih proizvođača i visoke cene repromaterijala na tržištu, Vlada Srbije je, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, povećala maksimalnu količinu goriva koju poljoprivrednici mogu da kupe po nižoj ceni“, navedeno je u saopštenju Vlade.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Uredba je deo dogovora koji je Vlada Srbije postigla sa poljoprivrednicima nakon višednevnih protesta i blokade puteva.

PROČITAJTE I...  Blokade obustavljene-poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade

Premijerka je rekla i da će podići subvencije na 17.000 dinara po hektaru za sertifikovani semenski materijal i da će pomoći poljoprivrednicima da samostalno posluju na berzi.

Izvori: Vlada Srbije / RT

Prethodni tekstDa li veštačko meso predstavlja pretnju stočarskog proizvodnji?
Sledeći tekstTradicionalna i organska poljoprivreda nisu isto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime