Cene jaja u marketima ispod proizvođačkih

0
625
Agrosaveti cena jaja 02

Do Vaskrsa je ostalo svega nekoliko dana, a ovaj najsrećniji hrišćanski praznik se ne može zamisliti bez ofarbanih jaja. Prema rečima malih i srednjih proizvođača, potražnja nije zadovoljavajuća ni ovog proleća.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema podacima STIPS-a cene jaja se, u zavisnosti od klase i regiona, kreću od 10 do 15 dinara. Prema rečima proizvođača iz Kule, Vukašina Ivanovića, cena jaja se ne menja već duže vreme, pa neće ni pred Vaskrs. Proizvođačka cena jaja je visoka, posebno sada kada su žitarice znatno poskupele, ističe Ivanović.

“Marketi se utrkuju ko će da ima bolju, odnosno nižu cenu jaja. Cena po marketima je 7-8 dinara, što je poražavajuće, jer su to cene ispod proizvođačkih.” – kaže Vukašin Ivanović iz Kule.

Magnetic 1120x185px

Naš sagovornik kaže da je uobičajena nešto veća potražnja jaja dva-tri dana pred Vaskrs, ali da se cena neće menjati.

Agrosaveti cena jaja 04

“Potrošači su dobro obavešteni o akcijskim cenama jaja, a marketi su dobro snabdeveni sa količinama pred Veliki petak. Mi proizvođači ne možemo ispratiti njihove cene. Nama je veleprodajna cena sad 10 dinara, a maloprodajna 12.” – dodaje Vukašin Ivanović iz Kule.

ExelGrow Adama 1120x180

POTRAŽNJA SLABIJA KAO I PROŠLE GODINE

Prošle godine obeležavanje Vaskrsa pratilo je vanredno stanje, te je i potražnja za jajima bila nešto slabija. Ove godine se takav trend samo nastavio, kaže Ivanović.

PROČITAJTE I...  Prinos soje ispod proseka

“Meni se čini da je potražnja ovog proleća još slabija, bez obzira što smo prošle godine bili u vanrednom stanju. Da zanemarimo Vaskrs, slaba potražnja je i zato što punim kapacitetom ne rade restorani, poslastičarnice, nema slavlja, sve je to posledica korone.” – smatra naš sagovornik.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Jedan od običaja je da se deca na Vaskrs protrljaju crvenim jajetom po obrazu, jer se veruje da će im to doneti zdravlje tokom čitave godine, a i ovog proleća i Vaskrsa ljudi se upravo mole za zdravlje i da covid19 postane prošlost.

Prethodni tekstUdruženje konopljara planira izgradnju kuća od konoplje
Sledeći tekstLoše vreme usporilo vegetaciju povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime