Loše vreme usporilo vegetaciju povrća

0
43
Agrosaveti - Povrtarska proizvodnja Žuržuj 03
Foto: Vertigo produkcija

Početak nove sezone okarakterisalo je kašnjenje vegetacije povrća zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Biljke su različito odreagovale, od različitog stepena otpronosti, preko oštećenja do čak propadanja celog useva. Do kraja aprila najavljeni su pljuskovi gotovo svakog dana.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Moglo bi se reći da je ova sezona loše startovala. Sve kasni zbog hladnog vremena. Zbog niskih noćnih temperatura,  u višim krajevima se u plastenicima toko noći još uvek loži. Umesto da rasađuju biljke, zbog hladnog vremena i kiša ne smeju da ih iznesu napolje. Njihova prognoza je da će mnoge povrtarste kulture dosta kasniti, a za pojedine kulture, poput krompira, neizvesno je da li će proizvodnja opstati.

“U poslednjih desetak godina nije bilo ovako vreme. Uglavnom smo radili proizvodnju za ranije pristizanje za mladi krompir, a jedan deo za kasniju proizvodnju. Ove godine je sve pomereno, mart je bio lep, a april hladan i dosta je oštećeno i to što je niklo”, kaže Milica Krainov, koja ima 2 hektara pod krompirom.

Coltrane 1120x180

Stručnjak za povrtarstvo dr Janko Červenski sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže da su niska temperatura i mraz uticali na proizvodnju povrća.

PROČITAJTE I...  Nedovoljno voća i povrća za ishranu cele planete

Povrtarske biljke su na ove niske temperature odreagovale različito sa različitim stepenom otpornosti od oštećenja od samo nekoliko biljaka do čak propadanja celog useva, što je recimo bilo na posejanoj mrkvi ili rotkvici koja je u potpunosti propala usled ovih niskih temperature”,  izjavio je Červenski.

Tekton 1068x180px

Izvor: Ekapija

 

Prethodni tekstCene jaja u marketima ispod proizvođačkih
Sledeći tekstSkočila cena jagnjadi na stočnim pijacama | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime