Peršun rešava problem otečenih zglobova nogu i stopala

0
1707
persun
Foto: Pixabay

Problem oteklih nogu imaju mnogi ljudi usled zadržavanja tečnosti u tkivu. Ukoliko je reč o manje ozbiljnom stanju, peršun može da pomogne, a evo i kako. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Otečeni zglobovi nogu i stopala se zovu još i periferni edem, a uzroci mogu da budu od, onih ozbiljnijih, kao što je akutni zastoj rada bubrega do blažih, poput dužeg sedenja. Edem može da bude simptom i lošeg rada srca, začepljenja limfnog sistema, krvnog ugruška u nozi ili otoka membrane koja okružuje srce. Međutim, edemi mogu da budu i nuspojava hormonske terapije, trudnoće, česte upotrebe sredstava za ublažavanje bolova, dugog stajanja ili sedenja.

Zato je jako važno napraviti razliku između otečenih zglobova uzrokovanih „svakodnevnim“ aktivnostima i edema koji zahteva lečenje kod lekara. Imajte na umu da, ako imate bilo kakvo hronično oticanje nogu ili imate otok samo jedne noge koji je praćen bolom, trebalo bi da posetite svog lekara za odgovarajući medicinski savet.

Adama Sultan 1120x180

Čaj od peršuna za otekle noge ili stopala

Pod pretpostavkom da je oticanje nogu ili stopala uzrokovano manje ozbiljnim stanjem možete da koristite čaj od peršuna. Kako navodi Healthy and natural world, on deluje kao diuretik, što znači da poboljšava rad bubrega i pomaže telu da izbaci višak soli i vode.

PROČITAJTE I...  LISTOVI VINOVE LOZE: Zašto treba da ih uključimo u ishranu?

Za pripremu čaja potrebno je naseckati sveže listove i koren peršuna. Stavite otprilike ¼ šolje peršuna i prelijte sadržaj prokuvanom vrelom vodom. Poklopite šolju sa tacnom i pustite 5-7 minuta. Zatim procedite, dodajte po želji med i limun, i uživajte u napitku.

galenika psenica LG 1120x185px

Šta još može da pomogne?

Ukoliko unapred znate da ćete se naći u situaciji koja će dovesti do oticanja nogu (duga vožnja automobilom, hormonska terapija, dugo sedenje) u ishranu uvedite hranu sa visokim udelom vode (preporuka je Progressive Heath-a). Tu spadaju lubenica, grožđe, paradajz i krastavac. Takođe, smanjite unos soli i izbegavajte prerađenu hranu.

Pored toga, možete da nabavite čarape koje su nameski napravljene da smanje oticanje. Studija Univerziteta u Beču sugeriše da je ova metoda posebno korisna za one koji pate od natečenih nogu usleg dugotrajnog stajanja ili sedenja na poslu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Za sve koji dugo sede, savet je da izbegavaju da prekrštaju noge, a oni koji dugo stoje da nose udobnu obuću. Generalno, svi bismo trebalo redovno da radimo bar lagane vežbe kako bi smanjili rizik da nam otiču noge ili stopala.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstProizvodnja boranije u selu Glogonj
Sledeći tekstAntraknoza paprike: Kako je prepoznati i zaštititi povrće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime