Čuvanje PASULJA: Zaštita od pasuljovog ŽIŽKA i kako otkriti skrivenu zarazu

0
1639
Agrosaveti---proizvodnja-pasulja---04

Žižak pasulja predstavlja veoma značajnu štetočinu. Napadnuta zrna su veoma štetna za ljudsko zdravlje i ne smeju se koristiti za ishranu. U narednim redovima saznaćete sve o pasuljevom žižku, koje su mere zaštite i kako otkriti koji je procenat napadnutih zrna (kolika je šteta). Savete daje Mica Stajić, savetodavac za zaštitu bilja iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Adama Maganic 1120x180

Veoma dugo se mislilo da je pasuljev žižak isključivo skladišna štetočina, međutim to nije tačno. On živi na dva mesta: u prirodi i u skladištu. Odrasli insekti su žukasto zelenkasti, a sa donje strane imaju crvenkastu boju. Po tome se i razlikuju od žižka graška. Pokrioca su im kraća od tela tako da su poslednji trbušni segmenti jasno uočljivi i žuto crvenkasti su sa dve crvene pege. Žižak pasulja pokriven je gustim sivim dlačicama između kojih prodiru svetlobeličaste pege. Pipci su crvenkasto žuti.

Žižak pasulja živi i razvija se u dve različite sredine. Prva generacija se razvija u skladištu, druga (letnja) počinje u prirodi kada ženka položi jaja na već zrele mahune ali završava razviće u skladištu i treća generacija se razvija u skladištu. U jednom zrnu pasulja može da bude čak i do 20 larvi i mnogo njihovog izmeta.

Paradajz 1120x180

Pasuljev žižak ne napada samo pasulj, već i seme grahorice, lupine, sočiva, graška i boba. Kao što je napomenuto u uvodu, napadnuta zrna su veoma štetna po ljudsko zdravlje i ne smeju da se koriste u ishrani.

PROČITAJTE I...  Brokoli - Cenjena, a malo gajena povrtarska kultura

Kako otkriti skriveni napad (zarazu)

Potrebno je uzeti 500 zrna pasulja i staviti u cediljku. Pasulj sa cediljkom staviti u 1% joda rastvorenog u kalijumjodidu. Nakon pet minuta sve se to prenese u 0,5% rastvora kalijum hidroksida. Počeće da se pojavljuju crna mesta na zaraženim delovima zrna. Ona predstavljaju kožicu iznad šupljine. Zatim se zrna isperu u hladnoj vodi pola minuta, a onda se istresu na filter papir kako bi se prebrojala.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Intezitet napada (zaraze) se izračunava lako. Ako je napadnuto do 5% zrna intezitet je slab. Ako je napadnuto 5-15% intezitet je srednji. Ukoliko je procenat napadnutih zrna 15-25% intezitet je jak i preko 25% izrazito jak.

pasuljev zizak
Vidljiva oštećenja na zrnu od žužka pasulja / Foto: Wikipedia.org / Autor: Rasbak – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=143478

Čuvanje pasulja i suzbijanje pasuljevog žižka u skladištu

Osnovna mera borbe protiv pasuljevog žižka je niska temperatura. Zatim, može da se suzbije mehaničkim i hemijskim putem.

Krompir 1120x180

Mehaničke mere su čišćenje i prosušivanje pasulja. Oštećena zrna treba odstraniti, a dozvoljeno je da ih ima manje od 5%. Sadržaj vlage u zrnu treba da bude ispod 14%. Ako se pasulj dobro ne osuši, teže se čuva, pre će da dođe do truljenja i podložan je napadu žižka pasulja. Hemijske mere su insekticidi.

PROČITAJTE I...  Kako da suzbijete korove u povrću na vreme?

Pasulj treba čuvati na čistom, suvom i prozračnom mestu. Tokom skladištenja treba voditi računa o vlazi i temperaturi. Optimalna temperatura je 5-10 stepeni Celzijusovi, a vlaga ne treba da bude veća od 50%. Tokom zime, najbolje je da se pasulj skladišti na temperaturi od nula stepeni ili oko nule.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Najlakša i najeftinija mera u borbi protiv žižka pasulja je niska temperatura, a što je niža pre će uginuti. Pri temperaturi od 0 stepeni Celzijusovih uginuće za 30-ak dana, dok na temperaturi od -4 stepena uginuće se može očekivati nakon 15 dana. Na temperaturi od -15 stepeni uginuće za 1 dan.

Druga mera je primena visokih temperatura. Pasulj se izlaže temperaturi 80-90 stepeni 4-5 minuta. Zatim se ostavi da se ohladi. Važno je znati da nakon ovog tretmana pasulj nije za setvu.

Adama Forapro 1120x180

Ukoliko se primene tretmani niskom ili visokom temperaturom, preporuka je da se pasulj uskladišti u staklenim teglama sa poklopcem. U teglu treba dodati i beli luk kako bi se pasulj bolje sačuvao.

Prethodni tekstPoljoprivrednici otvorili zajednički market za prodaju svojih proizvoda
Sledeći tekstKrkobabić traži hitne promene PIO sistema za poljoprivredne penzije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime