Kupus na udaru pamukove sovice: Sprečite larve da se ubuše u glavice

0
758
Agrosaveti---proizvodnja-futoskog-kupusa---Begec---02

Stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilje vizuelnim pregledom zasada kupusa registrovali su prisustvo pamukove sovice na 20 posto biljaka, zbog čega je neophodno sprovesti mere zaštite od ove štetočine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Usevi kupusa za letnju proizvodnju nalaze se u fazi glavice koje su dostigle polovinu do 70 posto veličine, dok se kupus namenjen za jesenju proizvodnji nalazi u različitim fazama razvoja: od listova do faze glavice veličine 30 posto od očekivane veličine.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 20% biljaka, kao i tek ispiljenih larvi na do 10% biljaka. Problem nastaje kada se larve ubuše u glavice kupusa.

Adama Sultan 1120x180

Proizvođačima letnjeg kupusa se preporučuje primena insekticida Mavrik (tau-fluvalinat) u količini 0,3 l/ha (karenca 7 dana).

U usevima jesenjih kupusa proizvođačima se preporučuje primena insekticida Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha.

pylon galenika jan 023

Prilikom primene hemijskih mera zaštite u usevima letnjih kupusa strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Izvor: PIS

KWS banner 728x90
PROČITAJTE I...  Na Kvantašu u Beogradu najveći promet imao kupus, šta se još traži?
Prethodni tekstPerspektiva jabuke: Crna, siva ili ružičasta?
Sledeći tekstRobne rezerve raspisale poziv za razmenu merkantilne pšenice za brašno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime