Špargla: Najvažnije što treba da znate o sadnji i gajenju

0
704
spargla
Foto: Pixabay

Špargla je delikatna biljka i ako je volite i želite sami da je uzgajate, ne gubite vreme. Čak i uz najbolju negu može da se desi da ne uspe nekoliko godina. Ali, kada se to dogodi, proizvodiće obilan rod najmanje sledećih 15-20 godina. Nazivaju je vitaminskom bombom, a interesantna je za uzgoj, jer dolazi na berbu u rano proleće, kada još uvek nema drugog povrća.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Priprema gredica (mesta za sadnju)

Nekada se baštovanima savetovalo da pripreme mesto za sadnju kopanjem kanala dubine 45 cm, koji se nakon sadnje krunica (rasada) špargle zatrpava mešavinom komposta i zemlje. Međutim, nove sorte špargli traže manje posla (odgovara im dubina od 15-30 cm) i daju skoro duplo više koplja po biljci. Povećanje proizvodnje se dešava jer je reč o hibridima koji su isključivo muške sorte, tako da ne troše energiju na proizvodnju semena. Takođe, ne proizvode bebe špargle koje mogu da se takmiče za prostor i hranljive materije. Bez obzira da li ćete se odlučiti za stare ili nove sorte, bitno je da znate razlike, što će vam pomoći u odluci i kasnije u sadnji. Takođe, treba znati da su nove sorte otporne na dve najčešće bolesti: fuzarioznu trulež i rđu špargle.

PROČITAJTE I...  Da li ste čuli za proizvode iz porodice Luna?

Pre nego što započnete sadnju, ključno je da zemlja bude čista od korova i trave, čak i ako je za to potrebna čitava godina prethodne pripreme. Naime, špargla neće tolerisati konkurenciju korova. Iako se ponekad mogu uočiti špargle koje rastu u gustoj travi, pripitomljene sorte neće preživeti.

Magnetic 1120x185px

Špargla – Sadnja i nega u sezoni

Postoji ljubičasta, zelena i bela špargla. Uglavnom, kod nas se ne gaji bela špargla, jer ona raste u pesku. Karakteristične su zbog svog brzog rasta, te pri temperaturi od 20 °C mogu dnevno da narastu i do 7 cm. Cilj gajenja su mlade stabljike – izdanci dužine 15-25 cm, s priljubljenim ljuspastim listovima i zatvorenim vrhom.

Treba saditi korene stare jednu do dve godine. Sade se odmah na stalno mesto, u periodu mirovanja, što je od jeseni do ranog proleća. Zato planirajte sadnju u skladu sa tim. Kada je mesto za sadnju očišćeno od korova, iskopajte kanal dubine oko 30 cm i 30 cm širine. Rasad bi trebalo saditi na razmak od 50 cm, pa stavljajte lopatu komposta i šolju višenamenskog organskog đubriva na svakih 50-ak cm.

ExelGrow Adama 1120x180

Pomešajte kompost i đubrivo sa malo baštenske zemlje i oblikujte ga u male kupe. Zatim, postavite rasad špargle na vrh kupe, rasporedite koren sa svih strana i obložite korenje mešavinom zemlje sa svih strana i odozgo. Vrh krune bi trebalo da bude otprilike 15 cm ispod površine tla. Zatim dobro zalijte. Nakon, otprilike dve nedelje, izdanci će početi da se pojavljuju. Tada je potrebno dodati još zemlje sve dok se rov ne napuni, a zatim poravnajte sa površinom tla.

PROČITAJTE I...  Koji je najbolji MALČ ZA PARADAJZ?
spargla 1
Foto: Pixabay

Zalivanje je ključ uspešne proizvodnje

Špargle su izvorno rasle u močvarama i na vlažnim mestima, te je održavanje konstantne vlažnosti tla važno za dobru proizvodnju. Možda ćete želeti da postavite sistem kap po kap ili crevo za natapanje. Zalivanje je posebno važno tokom prve tri do pet godina rasta.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ono što je važno istaći, to je da zemlja mora da bude dobro drenirana, jer ako zadržava vodu, koren špargle će da istruli. Takođe, ukoliko se trava i višegodišnji korovi ukorene na to mesto, gotovo je nemoguće povratiti sadnju. Zato držite mesto za šparglu dobro malčirano od početka, koristeći iseckano lišće i slamu.

Prvih neiliko godina plevi se često i pažljivo – koreni špargle su blizu površine i mogu da se oštete alatima za plevljenje. Ne sadite drugo povrće na tom mesto. Špargla mrzi konkurenciju bilo koje vrste. Ipak, ako morate da iskoristite okolni prostor biljke prijatelji su paradajz, bosiljak, neven, peršun i luk.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Što se tiče zimske nege, u jesen će paprat požuteti i tada je treba poseći, a biljke malčirati kompostom ili pođubriti organskim đubrivom.

PROČITAJTE I...  Povrće u plasteniku

Špargla – Bolesti i štetočine

Bolesti nisu uočene kod nas, osim gore dve navedene. Izbojke treba seći malo iznad zemlje (zelena i ljubičasta špargla) da ne bi presek napadale bube.

Spyrale Adama 1120x1080

Berba

Beru se mladi izbojci u rano proleće, od 4 godine od sadnje, mada neke sorte mogu da se beru i od treće godine. Najveći rod se dobija od pete do petnaeste godine. Berba traje oko 10-12 nedelja, a zatim se izbojci ostavljaju da izrastu u paprat, kako bi se koren razvio za iduću godinu.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKokoške i kupanje u prašini: Zašto je važno da im obezbedimo kupalište
Sledeći tekstUzgoj 92 muzne krave: Prinudno se prave uštede na hrani

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime