Špargla je delikatna biljka i ako je volite i želite sami da je uzgajate, ne gubite vreme. Čak i uz najbolju negu može da se desi da ne uspe nekoliko godina. Ali, kada se to dogodi, proizvodiće obilan rod najmanje sledećih 15-20 godina. Nazivaju je vitaminskom bombom, a interesantna je za uzgoj, jer dolazi na berbu u rano proleće, kada još uvek nema drugog povrća.
Priprema gredica (mesta za sadnju)
Nekada se baštovanima savetovalo da pripreme mesto za sadnju kopanjem kanala dubine 45 cm, koji se nakon sadnje krunica (rasada) špargle zatrpava mešavinom komposta i zemlje. Međutim, nove sorte špargli traže manje posla (odgovara im dubina od 15-30 cm) i daju skoro duplo više koplja po biljci. Povećanje proizvodnje se dešava jer je reč o hibridima koji su isključivo muške sorte, tako da ne troše energiju na proizvodnju semena. Takođe, ne proizvode bebe špargle koje mogu da se takmiče za prostor i hranljive materije. Bez obzira da li ćete se odlučiti za stare ili nove sorte, bitno je da znate razlike, što će vam pomoći u odluci i kasnije u sadnji. Takođe, treba znati da su nove sorte otporne na dve najčešće bolesti: fuzarioznu trulež i rđu špargle.
Pre nego što započnete sadnju, ključno je da zemlja bude čista od korova i trave, čak i ako je za to potrebna čitava godina prethodne pripreme. Naime, špargla neće tolerisati konkurenciju korova. Iako se ponekad mogu uočiti špargle koje rastu u gustoj travi, pripitomljene sorte neće preživeti.
Špargla – Sadnja i nega u sezoni
Postoji ljubičasta, zelena i bela špargla. Uglavnom, kod nas se ne gaji bela špargla, jer ona raste u pesku. Karakteristične su zbog svog brzog rasta, te pri temperaturi od 20 °C mogu dnevno da narastu i do 7 cm. Cilj gajenja su mlade stabljike – izdanci dužine 15-25 cm, s priljubljenim ljuspastim listovima i zatvorenim vrhom.
Treba saditi korene stare jednu do dve godine. Sade se odmah na stalno mesto, u periodu mirovanja, što je od jeseni do ranog proleća. Zato planirajte sadnju u skladu sa tim. Kada je mesto za sadnju očišćeno od korova, iskopajte kanal dubine oko 30 cm i 30 cm širine. Rasad bi trebalo saditi na razmak od 50 cm, pa stavljajte lopatu komposta i šolju višenamenskog organskog đubriva na svakih 50-ak cm.
Pomešajte kompost i đubrivo sa malo baštenske zemlje i oblikujte ga u male kupe. Zatim, postavite rasad špargle na vrh kupe, rasporedite koren sa svih strana i obložite korenje mešavinom zemlje sa svih strana i odozgo. Vrh krune bi trebalo da bude otprilike 15 cm ispod površine tla. Zatim dobro zalijte. Nakon, otprilike dve nedelje, izdanci će početi da se pojavljuju. Tada je potrebno dodati još zemlje sve dok se rov ne napuni, a zatim poravnajte sa površinom tla.

Zalivanje je ključ uspešne proizvodnje
Špargle su izvorno rasle u močvarama i na vlažnim mestima, te je održavanje konstantne vlažnosti tla važno za dobru proizvodnju. Možda ćete želeti da postavite sistem kap po kap ili crevo za natapanje. Zalivanje je posebno važno tokom prve tri do pet godina rasta.
Ono što je važno istaći, to je da zemlja mora da bude dobro drenirana, jer ako zadržava vodu, koren špargle će da istruli. Takođe, ukoliko se trava i višegodišnji korovi ukorene na to mesto, gotovo je nemoguće povratiti sadnju. Zato držite mesto za šparglu dobro malčirano od početka, koristeći iseckano lišće i slamu.
Prvih neiliko godina plevi se često i pažljivo – koreni špargle su blizu površine i mogu da se oštete alatima za plevljenje. Ne sadite drugo povrće na tom mesto. Špargla mrzi konkurenciju bilo koje vrste. Ipak, ako morate da iskoristite okolni prostor biljke prijatelji su paradajz, bosiljak, neven, peršun i luk.
Što se tiče zimske nege, u jesen će paprat požuteti i tada je treba poseći, a biljke malčirati kompostom ili pođubriti organskim đubrivom.
Špargla – Bolesti i štetočine
Bolesti nisu uočene kod nas, osim gore dve navedene. Izbojke treba seći malo iznad zemlje (zelena i ljubičasta špargla) da ne bi presek napadale bube.
Berba
Beru se mladi izbojci u rano proleće, od 4 godine od sadnje, mada neke sorte mogu da se beru i od treće godine. Najveći rod se dobija od pete do petnaeste godine. Berba traje oko 10-12 nedelja, a zatim se izbojci ostavljaju da izrastu u paprat, kako bi se koren razvio za iduću godinu.
Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.