Perspektiva jabuke: Crna, siva ili ružičasta?

0
107
zute jabuke
Foto: Agronews produkcija

Kada se uzme u obzir prethodna godina, koja je bila izuzetno teška i neisplativa, postavlja se pitanje koliko će proizvođača jabuke ove, ili najkasnije sledeće godine da stavi ključ u bravu i obustavi proizvodnju ovog voća u intenzivnim zasadima. Ovo se pre svega odnosi na manje proizvođače, koji nisu u sklopu nekog velikog sistema, ali koji zavise od istih, dužih lanaca u proizvodnji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sa druge strane veliki sistemi su takođe u problemu, zato što je njihova prodaja najviše bazirana na izvozu za Rusiju, pa tako sve što se odnosi na veće proizvođače odnosi se i na one manje. I ova godina je izuzetno bila teška za proizvodnju jabuke. Najveći problem je u tome što je izvoz za Rusiju stao, a ono što ide na rusko tržište nema više tu matematiku, jer sada prevoz do Rusije ne košta više  2.500 evra, nego 10.000 (primera radi). Gajbe. tj. kartonske kutije u koje se roba pakuje, takođe su jako poskupele, kao i đubriva, i to nije kraj, radna snaga poskupljuje, iz razloga jer je nema dovoljno.

PROČITAJTE I...  Izazovi u proizvodnji voća

Cena jabuke ne prati poskupljenje inputa

Generalno na mnogo nivoa i tačaka je proizvodnja poskupela, a to, sa druge strane, ne prati prodajna cena jabuke, koja se čak ni ne prodaje kao pre. Agronomi koji svakodnevno obilaze teren i imaju informacije iz prve ruke kažu da se rešenje, za sada, ne nazire. Dakle, ovo nije stav proizvođača , koji su skloni da se žale na okolnosti, već je ovo, na žalost, realno stanje stvari kakve one jesu u ovom trenutku.

Adama Sultan 1120x180

Najbolje prolaze voćnjaci sa anti frost sistemima

Pokazalo se da su najbolje prošli voćanjaci koji imaju anti frost sisteme, jer su oni uspeli da sačuvaju prinos. Zahvaljujući ovom sistemu mnogi voćari su uspeli da dobiiju 90% i više prve klase jabuke. Takođe, uz pomoć anti-frosta u sušnim, toplim i vrelim danima može da se poboljša bojenje jabuke.

Kada je reč o bojenju jabuke, iako uslovi ne idu u korist istom, dobar sortiment postiže solidnu obojenost. Dešava se i da nema dovoljno obojenosti, kod nekih sorti, i tada se čeka da se dobije boja. U tom procesu čekanja, dešava se da jabuka pređe svoju fiziološku zrelost, što dovodi da jabuke postanu prezrele i da pucaju.

pylon galenika jan 023

Ovaj problem se najviše odnosti na “Galu”, koja ima problema sa bojenjem, i ona ćesto puca, baš zbog pogrešne tehnologije u proizvodnji. Tako da su proizvođači u jednom začaranom krugu iz koga je jako teško izaći. Da bi se izbegla alternacija u voćnjacima ključna je hemijska proreda, struka kaže da alternacije ima svake godine i da ona nije specifična samo za ovu godinu.

PROČITAJTE I...  Borovnica- biljka koja rađa novac

Zaključak je da proizvođači koji imaju anti frost sisteme i hladnjače najbolje prolaze, ali ako se izračuna koji je procenat onih koji imaju anti frost dolazimo do zaključka da će veliki možda i opstati, dok će mali neminovno prekinuti sa proizvodnjom.

KWS banner 728x90

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstRobnim zapisom do povoljnog kratkoročnog kredita
Sledeći tekstKupus na udaru pamukove sovice: Sprečite larve da se ubuše u glavice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime