Rešite se smrdibuba na prirodan način, bez pesticida

0
9372
smrdibube
Foto: Pixabay

Smrdibube oštećuju mnoge vrste voća, povrća, ratarskih kultura i ulaze u naše domove. Evo kako da ih se rešite brzo, na proverene i prirodne načine.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Odrasle jedinke smrdibube prezimljavaju ispod kore osušenog drveta, u drvenim gomilama, uz uzglove zgrada… Gde god da se sakriju tokom zime, pojaviće se u rano proleće i početi sa ishranom.

Kada se stvore uslovi, počinje parenje. Poput cvrčaka, smrdibube crkuću trljajući noge pokušavajući da privuku partnere. Takođe, puštaju miris feromona, različit od mirisa zbog koga su dobile ime. Ženke polažu oko 150 jaja u grozdu, na lišće biljaka, grane drveća… Grozdovi mogu da budu žuti, smeđi, beli ili ružičasti.

Coltrane 1120x180

Parenje se može nastaviti tokom sezone, te se javljaju različiite generacije u različitim fazama razvoja tokom leta. Populacija se povećava, što rezultira sve većim brojem ovih štetočina, kako sezona odmiče i usevi rastu i sazrevaju.

Smrdibube prave velike štete na usevima

Najviše napadaju jabuke, kruške, boraniju, kukuruz, breskve, paradajz… U nešto manjoj meri jedu i kajsije, borovnice, karfiol, brokoli. Hrane se na taj način što svojim ustima probiju koru ovih biljaka i onda sisaju sokove iz njih.

Tekton 1068x180px

Njihova odlika je veliki apetit i velika brojnost, a hraniće se iz bilo koje biljke koja im odgovara. Vole mesnati, sočan deo plodova, ali svoju ishranu vrlo lako prilagođavaju tokom sezone kako plodovi gube vlagu.

Šteta na usevima uzrokovana smrdibubama dovodi do ranog propadanja i kvarenja. Osim što svojim ubodom oštećuje plod, insekt ubrizgava i probavni enzim koji uzrokuje promenu boje, šireći se kroz vaskularni sistem biljke. Kada imaju izbor, pre će izabrati plod umesto lišća, a neće zaobići seme, ni stabljiku.

Štete na kupusu i ostalom lisnatom povrću mogu da se uoče po sivim i bež mrljama. Kukuruz koji su napale smrdibube ima će tamne mrlje na stabljikama i deformisane klipove kojima nedostaju zrna. Koža voćki postaće smeđa na mestima na kojima su se smrdibube hranile. Paradajz će imati tamniju modricu oko mesta gde je ova štetočina ubola.

Kako kontrolisati populaciju smrdibuba

  1. Držite njivu ili baštu i područje oko bašte čistim od visoke trave, oborenih grana i bilo kog prirodnog smeća kako biste im uskratili mesto za zimovanje.
  2. Koristite lepljive trake i zamke da biste otkrili njihovo prisustvo.
  3. Primenjujte dobre prakse organskog uzgoja: izgradnja tla, uravnoteženo upravljanje hranljivim sastojcima i vlagom, te primenu komposta. On pomaže biljkama da budu jake i da se same izbore sa štetom koja je nastala zbog aktivnosti smrdibuba.
  4. Napravite preparat od ljuski crnog luka. Dovoljno je samo 200g lukovine da se prelije sa 10 litara vrele vode i ostavi se da stoji 5 dana. Možete iskoristiti i lukovinu u kojoj ste farbali jaja za Uskrs.
  5. Smrdibuba ne podnosi miris belog luka i nane. Četiri čena se isecka ili zgnječi i stavi u pola litre vode da odstoji 24 sata. Nakon toga se isprskaju biljke, a ako su se pojavile u kući naprskaju se sva mesta gde smrdibube mogu da uđu. Umesto belog luka, za kuću možete da koristite eterično ulje nane.
  6. Kaolin bela glina pravi fini film oko lišća i plodova, te ne dozvoljava štetočinama da se hrane. Sa druge strane povećava fotosintezu i podstiče zdrav rast voćaka i drugih biljaka. Ona se prska povremeno tokom sezone na mestima gde smrdibube nanose najveću štetu.
  7. Insekticidni sapun i neem ulje su, takođe, jako efikasni, posebno rano u sezoni.

Možda će vas interesovati još i: Vodič za kupovinu rasada: Kako prepoznati zdrave sadnice | Pasulj u bašti: Uputstvo za organski uzgoj od setve do berbe

Baner merlin Flexx

T.T.

Prethodni tekstDržava daje do 3 miliona dinara podsticaja za podizanje zasada voćnjaka i hmelja
Sledeći tekst15. maja održava se Dan ovčarstva u Kragujevcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime