Gladiole: Kako se razmnožava omiljeno baštensko cveće

0
340
gladiola
Foto: Pixabay

Gladiole su neprevaziđeni ukras dvorišta, te nije ni čudo što se mnogi pitaju kako se razmnožavaju. Ukoliko se i vi pitate da li se gladiole same šire ili im je potrebna vaša pomoć, dovoljno je da pročitate članak kako biste pronašli odgovor na ovo pitanje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Gladiole su višegodišnje cvetnice. Reč je o letnjim biljkama kojima se mnogi dive zbog živopisnih cvetova, raznolikosti boja i činjenice da su jedna od najotpornijih vrtnih cvetova. Uobičajene vrtne sorte mogu da premaše visinu od 150 cm, dok su divlje vrste manje i dosežu visinu između 30 cm i 50 cm. Sada, kada smo se malo podsetili o karakteristikama ovog cveća, vratimo se na našu glavnu temu.

Gladiole imaju potencijal da se same šire, ako se ostave u zemlji u odgovarajućim klimatskim uslovima. Međutim, kako se uzgajaju i u klimatskim uslovima koji nisu idealni, najčešće je biljkama potrebna dodatna pomoć za razmnožavanje i širenje na veće površine.

Adama Sultan 1120x180

Iako su gladiole višegodišnje biljke koje mogu da opstanu više godina kada se zametnu, uglavnom se gaje kao jednogodišnje, jer su veoma osetljive na mraz. Kako bismo razumeli na koji način se gladiole šire, važno je prvo razumeti kako se ove biljke same razmnožavaju.

PROČITAJTE I...  Primenite ovo i CVEĆE U VAZI će NEDELJAMA DUŽE da TRAJE

Razmnožavanje gladiola

Gladiole se razmnožavaju putem određene vrste lukovica. Kada se posade, prve godine će da rastu bez proizvodnje cvetova. U drugoj godini, kada dostignu zrelost, počeće da razvijaju cvetove, a počeće da proizvode i lukovice.

galenika psenica LG 1120x185px

Kao što je napomenuto, gladiole ne mogu da prežive duge i oštre zime. Tolerancija na hladnoću, takođe, zavisi i od same sorte. Manji tipovi bolje prezimljavaju od većih sorti. Još jedna opasnost od ostavljanja lukovica u zemlji jesu zime ili jeseni sa obilnom kišom. U tom slučaju može da dođe do njihovog truljenja, gljivičnih oboljenja i napada drugih bolesti, navodi Backgarden.

Najlakši i najsigurniji način da sebi obezbedite uživanje u ovom predivnom cvetu jeste da iskopate lukovice u kasnu jesen i da ih držite na suvom mestu, gde mraz ne može da im nanese štetu. Zatim, u rano proleće ih posadite, nakon što prođe opasnost od kasnog prolećnog mraza.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Obično se lukovice sade na otvorenom od kraja marta do kraja maja, ali to može da varira u zavisnosti od klimatskih uslova. Obično se sade na dubini od oko 10 cm, a udaljenost između biljaka je od 20 cm do 30 cm.

PROČITAJTE I...  7 BESPLATNIH PRIHRANA za biljke direktno IZ vaše KUHINJE

Gladiole, inače, najbolje rastu na peskovito-ilovastom tlu koje je dobro drenirano. Može da se doda sloj komposta kako bi se poboljšao odvod vode u tlu, kao i plodnost zemlje. Za cvetanje gladiola potrebno je 80-100 dana.

Kako iskopati lukovice?

Jedna od najvećih grešaka koji mnogi ljubitelji gladiola rade, jeste prerano otkopavanje lukovica. Kao kod drugog lukovičastog cveća, stabljike gladiole treba ukloniti tek u kasnu jesen, nakon što lišće biljke potpuno odumre. To znači da sačekate da se temeljno osuši, a ne samo da uvene. Generalno, to se dešava nakon prvog ranog mraza.

Lagano iskopajte lukovice ostavljajući osušeno lišće pričvršćeno za njih (njihovo uklanjanje bi u ovom trenutku moglo da povredi lukovice). Takođe, još uvek ne odvajajte sitne lukovice od glave. Uklonite ostatke zemlje i čuvajte lukovice i povezane listove 1-2 nedelje u prostoru koji je zaštićen od vlage, na temperaturi iznad 20°C. Tek nakon što se glavna lukovica potpuno osuši, treba ukloniti mrtvo lišće i odvojiti od nje male lukovice koje ćete posaditi.

Prethodni tekstRešite se smrdibuba na prirodan način
Sledeći tekstZaštita klasa pšenice od bolesti i štetočina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime