Sačuvajte pšenicu i kukuruz: Efikasne mere za suzbijanje skladišnih štetočina

0
1671
Etiol Ultra Galenika Fitofarmacija
Foto: Galenika Fitofarmaicja

Skladišne štetočine su najznačajniji uzroci propadanja zrna pšenice i kukuruza. Štete mogu preći i 10%, te su mere zaštite od veoma velikog značaja. Kako sačuvati uskladišten kvalitet zrna pšenice i kukuruza?

Da bismo sačuvali kvalitet zrna pšenice i kukuruza nakon uskladištenja neophodno je obezbediti kvalitetne uslove za čuvanje. Osnovno je omogućiti neophodno provetravanje kako bismo od samog početka sprečili pojavu štetnih mikroorganizama, a još važnije je suzbijanje štetnih insekata, pre i posle unošenja pšenice i kukuruza. Skladišne štetočine su najznačajniji uzročnici propadanja zrna. Štete mogu preći i 10%.

Takođe, pre samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinsekciju jer nam je dobro poznato da postoje štetni insekti koji mogu pričiniti značajne štete. Ukoliko ne obavimo mere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.

Najznačajnije skladišne štetočine pšenice i kukuruza su: Žitni žižak (Sitophilus granarius), Žižak pirinča (Sitophilus oryzae), Žitni moljac (Sitotroga cerealella) i Kestenjasti brašnar (Tribolium castaneum).

Sve navedene štetočine se hrane zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga potrebno je obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sa sredstvima registrovanim za suzbijanje navedenih štetočina.

PROČITAJTE I...  Zaštita zasada breskve i nektarine u narednom periodu

Preparat Etiol ultra odlikuje visoka efikasnost i mala karenca od 7 dana. Primenjuje se tako što 100 ml Etiol ultra pomešamo sa 10 l vode i tretiramo 10 tona merkantilnog zrna pšenice ili kukuruza. Tretman sa navedenim preparatom pruža dugotrajnu zaštitu od štetnih insekata.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstNedimović: Svako sa tri krave može da ispuni uslove za premiju za mleko
Sledeći tekstHijazi koza: Retka rasa koju sigurno nikada niste videli!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime