Sačuvajte pšenicu i kukuruz: Efikasne mere za suzbijanje skladišnih štetočina

0
1446
psenica skladiste galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skladišne štetočine su najznačajniji uzroci propadanja zrna pšenice i kukuruza. Štete mogu preći i 10%, te su mere zaštite od veoma velikog značaja.

Da bismo sačuvali kvalitet zrna pšenice i kukuruza nakon uskladištenja neophodno je obezbediti kvalitetne uslove za čuvanje. Osnovno je omogućiti neophodno provetravanje kako bismo od samog početka sprečili pojavu štetnih mikroorganizama, a još važnije je suzbijanje štetnih insekata, pre i posle unošenja pšenice i kukuruza.

Takođe, pre samog skladištenja neophodno je skladišni prostor očistiti i obaviti dezinsekciju, jer nam je dobro poznato da postoje štetni insekti koji mogu pričiniti značajne štete. Ukoliko ne obavimo mere zaštite skladišta i zrna, štete će biti neizostavne.

Najznačajnije skladišne štetočine pšenice i kukuruza su: Žitni žižak (Sitophilus granarius), Žižak pirinča (Sitophilus oryzae), Žitni moljac (Sitotroga cerealella) i Kestenjasti brašnar (Tribolium castaneum).

Sve navedene štetočine se hrane zrnom kukuruza i pšenice, a mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Zbog toga je neophodno pored fizičkog čišćenja praznih prostora za skladištenje uraditi i hemijsko tretiranje, a nakon toga potrebno je obaviti i direktno tretiranje zrna pšenice i kukuruza sa sredstvima registrovanim za suzbijanje navedenih štetočina.

LG 1120x185px

Preparat Etiol ultra kompanije Galenika-Fitofarmacija odlikuje visoka efikasnost i mala karenca od 10 dana. Primenjuje se tako što 10 ml Etiol ultra sipamo u 1 l vode i sa takvim rastvorom tretiramo 1 t zrnaste robe.

PROČITAJTE I...  Bolest poleganje rasada

ETIOL ULTRA – efikasna zaštita uskladištene pšenice i kukuruza

Pšenica i kukuruz

Količina primene: 

  • 10 ml/t merkantilnog zrna/ 1l vode
  • 40 ml/t semenskog zrna/ 1l vode

Vreme primene: Preventivno i kurativno, pre i posle uočavanja insekata

Utrošak vode: 1 litra vode na 1 t zrna

KARENCA za uskladištena zrna: pšenica i kukuruz – 7 dana.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstOd početka pandemije smanjen broj svinja za oko 1,5 milion
Sledeći tekstGorivo skuplje skoro svaki dan – Najviše ugroženi poljoprivrednici

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime