Prvi fungicidni tretman pšenice i ječma – zaštita lista

0
997
Agrosaveti---Adama---jecam---Bumper-P---Custodia---Mrezasta-pegavost---pepelnica---rdja

Prvi fungicidni tretman u strnim žitima važan je za zdravlje biljaka ali i osiguravanje prinosa.

Adama Sultan 1120x180

Ekonomski najznačajnije bolesti lista pšenice i ječma su: siva pegavost lista pšenice (Septoria tritici), pepelnica (Erysiphae graminis), rđe (Puccinia  spp.), mrežasta pegavost ječma (Pyrenophora teres), sočivasta pegavost ječma (Rhynchosporium secalis) i u novije vreme ramulariozna pegavost ječma (Ramularia collo-cygni).

Za pravovremen ulazak u prvi fungicidni tretman strnih žita, zaštitu lista, neophodno je pratiti zdravstveno stanje useva. Na vreme pojave prvih simptoma bolesti u ozimim strnim žitima, prevashodno utiču vremenski uslovi tokom jeseni, zime i proleća. Simptomi bolesti  se  mogu javiti još u jesen. Patogen prezimi zajedno sa žitom. U proleće sa nastavkom vegetacije u skladu sa vremenskim uslovima, intenzivira razvoj i širenje sa donjeg na gornje lišće. Pored vremenskih prilika, osetljivost biranog sortimenta i primenjene agrotehničke mere (plodored, rokovi i gustina setve, izbalansirana ishrana i način obrade zemljišta), limitirajući su faktori inteziteta razvoja patogena, širenja bolesti u usevu i visine štete.

Agrosaveti---Adama---psenica---Bumper-P---Custodia---Septoria---pepelnica---rdja

U cilju sprečavanja širenja patogena sa donjih listova na list zastavičar i dva lista ispod koji su nosioci prinosa, neophodna je pravovremena intervencija. Pod pravovremenom zaštitom useva pšenice i ječma, od prouzrokovača ekonomskih najznačajnijih bolesti lista, podrazumevamo primenu fungicida u ranijim razvojnim fazama useva. Na taj način čuvamo zelenu lisnu masu i dajemo šansu usevu za visok prinos i dobar rod.

PROČITAJTE I...  Rešite se rezistentnog divljeg sirka pouzdano i ekonomično

Prvi fungicidni tretman

Prvo prskanje pšenice najbolje je obaviti početkom vlatanja-kolenčenja. U fazi od prvog do drugog kolenca (BBCH sklala 31-32). Dok se prvi fungicidni tretman ječma izvodi od kraja bokorenja-početka vlatanja do prvog kolenca (BBCH skala 31).

Odabrani preparat za ovu namenu spektrom svog delovanja treba da pokriva sve ekonomski značajne patogene pšenice i ječma iz razloga njihove združene pojave u usevu.

Agrosaveti---Adama---psenica---jecam---Bumper-P---Custodia---Septoria---pepelnica---rdja

Pravi izbor su jedan od dva dvokomponentna fungicida kompanije ADAMA, Bumper® P ili Custodia®. Upravo širinom spektra svog delovanja predstavljaju sveobuhvatno rešenje. Zato cenjeni proizvođači birajte sigurna i proverena rešenja Bumper P u dozi 0,8 do 1 l/ha ili Custodia u dozi 0,8 l/ha.

Za više informacija kontaktirajte stručni tim. Klikom na link pronađi svog predstavnika http://bit.ly/ADAMAkontakt

Prethodni tekstZatvaranje brazde u ataru Bačke Palanke
Sledeći tekstLemken sejalica – Pojedinačni prohod, prednost zemljištu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime