Lemken sejalica – Pojedinačni prohod, prednost zemljištu

0
697
Agrosaveti - Lemken - Solitair - sejalica - 01

Setva sa malim poremećajem tla se smatra čudesnom tehnikom za borbu sa crnom travom (korov) i poboljšanjem strukture zemljišta. CPM saznaje da li 12 metarska Lemken Solitair sejalica isporučuje materijal.

Agil 1120x180

Nakon što je godinama ,,tukaoʻʻ svoje zemljište nizom teške opreme za obradu, Notts farmer Hari Barton (Harry Barton) je odlučio da istraži metodu nižeg remećenja usvajanja useva.

Pri starom režimu, pretežno srednje glinasto-ilovasta tla na farmi su prvo bila razrivana sa 7 m Simba SL na dubinu od oko 30 cm. Ovo je otvorilo-poboljšalo strukturu zemljišta. Takođe je donelo dosta grumenja koje je potom trebalo razbiti u setvenom sloju koristeći Väderstad Carrier od 12 m i set kembridž valjaka od 24 m.

BioPlug 728x90px

Često je bilo potrebno par prohoda sa navedenom kombinacijom pre nego što je seme moglo da se depozira sa 8 m Horsch Sprinter sejalicom. Uprkos što je metoda bila radno naporna, sistem je funkcionisao i prinosi su bili dobri.

Međutim, zabrinutost zbog opadanja kondicije zemljišta i rastući problem crne trave je značila da je vreme za promenu.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Lemken - sejalica - Harry-Barton-Rick-Woods - 02

,,Trošili smo mnogo vremena i novca duboko obrađujući zemljište. Poton pokušavali da dobijemo pristojnu predsetvenu pripremu.ʻʻ – kaže Hari Barton. ,,U međuvremenu, problem sa crnom travom je postajao sve izraženiji. Nije činilo uslugu ni našoj zemljišnoj strukturi.ʻʻ

Plitka obrada

Za sezonu 2015/16 odlučio je da implementira novu strategiju plitke obrade i nisko-remetujuće setve. U kombinaciji sa CTF-om (kontrolisanim saobraćajem) kako bi redukovao uticaj sabijenosti od njegove teške mašinerije. Takođe se opremio za svoju prolećnu uzgojnu sezonu kako bi delimično potisnuo crnu travu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prvi korak je bio prodati Simba-u SL i Horsch Sprinter-a i ostaviti primarne zadatke obrade Väderstad Carrier-u.

Plan je bio da se koristi plitka obrada odmah posle kombajna. Ovo bi omogućilo idealne uslove za uklanjanje crne trave pre setve kao i rasterećenje obradive plastice kako bi se olakšali uslovi za posao sejalice.

Takođe je želeo da direktno seje useve na nekim od lakših zemljišta. Postepeno bi proširio tu zonu kako bi se kondicija zemljišta poboljšavala i postajala lakša za obradu.

Zatim je Hari Barton krenu u potragu za nisko-remetujućom sejalicom. Dovoljno širokom kako bi mogao u optimalnom roku da pokrije njegovih 1500 ha. Da je sposobna da ispunjava zadatke direktne setve kad je potrebno.

,,U periodu kad sam počeo da tragam, postojalo je nekoliko sejalica na tržištu koje su se uklapale u naše potrebe. Odlučili smo se za Lemken jer je relativno lakša u poređenju sa konkurencijom.ʻʻ – kaže on.

Agrosaveti - Lemken - Solitair - sejalica - 03

Tako je postignut dogovor za 12 m sejalicu – sa lokalnim dilerom Markam Moor iz Notts. Zaključeno je da bude dostavljena u pravi čas za jesenju setvu 2015.

Standardno, Solitair dolazi sa bunkerom od 5800 litara, hidraulično pogonjenim ventilatorom koji snabdeva distribuciju semena do razdelnika i sklopivi ram od 12 m sa 96 nezavisno montiranih duplih diskosnih ulagača.

Lemken sejalica za direktnu setvu

Oni su pričvršćeni na paralelni nosač-mehanizam koji pomaže praćenju konture zemljišta. Standardno dolazi sa jednom oprugom koja reguliše pritisak ulagača.

PROČITAJTE I...  Sejalice – kreću u tajnu akciju

,,Jedna od naših manjih briga je da sejalica nije baš dizajnirana za direktnu setvu. Bili smo zabrinuti da li će pojedinačne opruge obezbediti dovoljan pritisak ulagača kako bi se diskovi urezali u neobrađeno zemljište.ʻʻ – kaže Hari Barton.

,,Međutim, Lemken nam je ponudio opciju da se ugrade dvostruke opruge na svakom sklopu. To je do sada pružalo željene efekte.ʻʻ

Nakon što je sejalica pristigla na farmu, prvo je puštena u rad na osnivanju useva ozime uljane repice. Većina useva je posejana u tlo koje je bilo obrađeno sa Väderstad Carrier-om. Takođe su direktno posejali 46 ha direktno u strnjište pšenice na nekoj od težih glinastih ilovača kao eksperiment.

Oba useva su se dobro razvili i nije bilo problema da sejalica penetrira u prilično čvrsto neobrađeno tlo. Ali najzanimljiviji trend je bio da je problem sa vašnom bubom značajno niži u direktno posejanom usevu, kaže on.

,,Čuo samo nekoliko teorija zbog čega se možda ovo dogodilo, ali nisam siguran koja, od njih, je tačna.ʻʻ – kaže Hari Barton.

,,Jedno važi da nisko-remetujuća sejalica nema uticaja na predatore vašne bube tako da oni kontrolišu brojnost. Drugo je da uspravna stabljika potencijalno ometa kretanje vašne bube.ʻʻ

Ostatak ozimih žitarica se seje u zemljište pripremljeno sa jednim ili dva prohoda uz pomoć Väderstad Carriera ili Väderstad NZA koji je proširen na 12,3 m.

,,Počeli smo sa setvom kasnije kako bismo hemikalijama pre nicanja dali duži efektivni vremenski radni opseg na crnoj travi. Postigli smo dobar napredak i nekako uspeli da završimo negde u isto vreme kao i prošle godine.ʻʻ

Manje crne trave

Još je pomalo rano da se vidi uticaj novog sistema na populaciju crne trave, ali se definitivno čini da manje klija u usevu posle setve, kaže on.

,,Dosadašnji rezultati koje smo imali su ohrabrujući. Moraćemo da sačekamo i vidimo koliko razlike je sejalica postigla kako se sezona odvijala.ʻʻ – kaže on. ,,Takođe se mnogo radi i o promenama koje smo sproveli na naš kompletan sistem, pre nego na samu sejalicu.ʻʻ

Još jedna od obaveza sejalice pri jesenjoj setvi je bila da poseje pokrivne useve u strnjište uljane repice koje će omogućiti pokrivenost terena do proleća, kaže Hari Barton. Ovo je deo Agrovista projekta nazvan Lamport u koje je farma bila uključena u prethodnih nekoliko godina.

,,Delimično se radi o korišćenju pokrivnih useva i nisko-uznemirujuću setvu kako bi se smanjila populacija crne trave. Ali pokrivni usevi takođe imaju benefit pružanja vredne organske materije kako bi se zemljišta učinila rastresitijim. Struktura korena takođe treba da pomogne da se zemljište otvori za nas bez potrebe da ga obrađujemo na dubini.ʻʻ – dodaje on.

Plodnost zemljišta

Nagomilavanje organske materije u zemljištu je još jedan deo Harijevog plana da poboljša zdravlje tla i plodnost na farmi povećanjem posejane zone direktnom setvom.

PROČITAJTE I...  Vaderstad Tempo sa hidrauličnim podešavanjem pritiska setvene jedinice

Kao deo novog sistema počeo je da unosi velike količine organske materije. Ovo uključuje dvorišni stajnjak od nekoliko dogovora slama za stajnjak. Uvozno otpadno đubrivo preko Severn Trent. Malo lokalno izvornog pilećeg stajnjaka. Otkad koristi ovo, nije morao da primeni ni malo kalcijum-hlorida (MOP) ili fosfata (TSP) i već je uvideo poboljšanja u funkcionisanju zemljišta.

,,Zbog toga što unosimo stajnjak na dubinu od nekoliko inča u zemljište, nutrijenti su upravo tamo gde biljka ima potrebu za njima.ʻʻ – kaže on. ,,Trzam se kad vidim da ljudi zaoravaju sve te nutrijente u dno brazde.‚‚

Farma je nedavno usvojila 12 m CTF sistem, sa svim od kultivatora do kombajna koji sada ima radni zahvat od 12 m (ili ovo višestruko u slučaju prskalice). Ovo treba dodatno da poboljša kondiciju zemljišta, smatra on.

Sve mašine su vođene preko mobilne VRS (virtual reference station – virtualne referentne stanice) RTK (real-time kinetic – kinetikom u realnom vremenu) signalom i svim što se kreće na istim širinama tragova. Osim kombajna i Horsch Titan pretovarne prikolice koji su nešto širi.

,,Neverovatno je, ali već možete videti poboljšanja u strukturi zemljišta. Od dodavanja više organske materije i ograničavanja na saobraćaj spram predodređenih stalnih tragova.ʻʻ – kaže Hari Barton.

Rasterećenje

Sada kad je teška oprema ograničena kretanjem po istim tragovima, zona ispod njih trpi značajna opterećenja. Ali kako bi delimično rasteretio učinjenu štetu, Hari Barton je investirao u Cultivating Solutions RLMHD nosač oruđa. Smestio ga je između Case IH Quadtrac-a i sejalice.

Ovaj nosač je opremljen sa 4 podrivačka tela koja se nalaze u skladu sa standardima stalnih tragova farme i širim tragovima kombajna i pretovarne prikolice. Mogu da se podignu/spuste hidraulično i ukloniće tragove pri setvi. Sprečavaju potrebu da se zasebno radi operacija podrivanja, kaže on.

,,To je sjajan alat. Mislim da bilo ko ko razmatra implementaciju CTF-a treba da ima nešto slično.ʻʻ

Ušteda goriva

Prelazak na sprovođenje niskog remećenja takođe je smanjilo poveliki udeo potrošnje goriva na farmi. Posebno prilikom direktne setve, kaže Hari Barton.

Pri kreiranju useva uljane repice po starom sistemu sa 7 m Simba SL-om i setvenom jedinicom zakačenim za Quadtrac 535, trošili smo oko 20 l/ha. Ali na usevu koji je postavljen kasno u jesen sa istim traktorom ispred 12 m Solitair-a, potrošnja goriva se survala na samo 3 l/ha.

,,Ako sumirate cenu goriva od 30 funti/litri to je ušteda od 5 funti/ha samo na potrošnju goriva.ʻʻ – kaže on.

Budući da je sejalicu mnogo lakše vući nego onu prethodnu, mogli bi imati daleko manji traktor od Quadtrac-a sa 620 ks.

,,U ovom trenutku su nam potrebna dva Quadtrac-a zbog drugih radova, tako da ima smisla koristiti ih na sejalici.ʻʻ – kaže on.

,,Ali se kondicija naših zemljišta poboljšava možda ćemo pristupiti smanjenju odnosa broja konjskih snaga po ha.ʻʻ

Pogled iz traktorskog sedišta

Iako je jesenje zasnivanje useva bilo generalno dobro, sejalica je imala nekoliko sitnih problema sa zarivanjem u zemljište. Ima svoja ograničenja, kaže rukovaoc sejalice Rik Vuds.

PROČITAJTE I...  Dugoročni ogledi - Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA

,,Prva stvar koju smo shvatili je da nije realno mašina za vlažne uslove.ʻʻ – kaže on. ,,Izneli smo je prošle jeseni u neke lepljive uslove i otkrili da su se ulagači blokirali i počeli da razmazuju zemlju.ʻʻ

Deo problema se odnosio što je sejalica dostavljena sa pogrešnim gumom-obloženim ulagačima. Oni jednostavno nisu mogli da skinu lepljivo blato sa diskova.

Lemken je brzo zamenuo ove sa metalno-oivičenim skidačima koji bolje obavljaju posao. Ipak je najbolje ostaviti ih u šupi ako uslovi nisu idealni, kaže on.

,,Na neki način je dobro što se ne slaže u vlažnom jer vas sprečava da unosite usev kad verovatno ne biste trebali.ʻʻ

Još jedna sitnica je da Lemken sejalica dolazi opremljena sa starinskim pogonskim dozirajućim točkom koji je montiran pozadi, kaže on.

,,Da budemo fer, čini se da je razumno precizna. Ali je nepouzdana u zadnjem delu gde se već slomio set prenosnika. Smatram da bi bilo daleko bolje ugraditi radar.ʻʻ

Kao sastavni deo posla, Rik Vuds je prikačio sejalicu na GPS signal traktora i konfigurisao je tako da može automatski da se prebaci na korišćenje pogonskog točka ako se GPS signal prekine.

Ali, pored toga, Lemken sejalica se dobro uklapa sa novim uspostavljenim sistemom na farmi. Jednostavna je za korišćenje i uredan posao, kaže on.

,,Dobro prati traktor i hidraulični sistem izjednačavanja pritiska na nosaču ulagača. Obavlja odličan posao pomažući mu da bolje prati konture terena, pogotovo za tako široku sejalicu.ʻʻ

Lemken Solitair 12/1200 K-DS 125 – tehničke karakteristike

 • Radni zahvat: 12 m
 • Ulagači: 96 duplo-diskosnih jedinica sa dvostrukim oprugama
 • Rezervoar semena: 5800 litara
 • Međuredni razmak: 125/150 mm
 • Masa: 5315 kg
 • Vučena sa: Case-IH Quadtrac 535 ili 620

Činjenice farme

Barton and co, Hall Farm, Saundby, Notts

 • Obrađivana površina: 1500 ha uključujući 80 ha šumovitog predela
 • Tipovi zemljišta: uglavnom osrednja glinasta ilovača i ponegde teška glinasta ilovača i peskovita ilovača
 • Osoblje: četvoro sa punim radnim vremenom (jedan radi uglavnom na poslovima skladištenja useva na farmi)
 • Uzgajani usevi: pšenica, stočni ječam, uljana repica, soja, seme lana i grašak (kombinacija ozimih i jarih kultura)
 • Petogodišnji prosečni prinosi (pre CTF-a): ozima pšenica 10,4 t/ha, uljana repica 4,5 t/ha; hibridni ječam 10,4 t/ha (samo jedna godina); jara soja 4,6 t/ha
 • Matični traktori: Case-IH Quadtrac 620 i 535; Massey Ferguson 7726 Dyna 6; JCB Fastrac 4220
 • Kombajni: Claas Lexion 770 (zamenuće se sa Lexion-om 780 ove sezone – 2016.)
 • Sejalica: Lemken Solitair 12
 • Mašine za obradu: Cultivations Solutions RLMHD nosač oruđa; Väderstad Carrier od 12,25m; Brocks kembridž valjci od 24m; Farmet Fantom opružni motičasti kultivator; Väderstad NZA od 12,3m
 • Prskalica: Chafer vučena prskalica sa rezervoarom od 5500 l i radnim zahvatom od 24m
 • Rasipač mineralnog đubriva: Vicon RO-EDW

Autor: Ted Flitvud (Ted Fleetwood)

Izvor: CPM

Prethodni tekstPrvi fungicidni tretman pšenice i ječma – zaštita lista
Sledeći tekstValtra S394 sa novim komandnim centrom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime