Prvi tretman protiv korova u kukuruzu

0
2843
Agrosaveti---Bayer---Adengo---zastita-kukuruza-od-korova---01

Kako odabrati najbolji zemljišni herbicid?

Mogućnost primene herbicida u ranim fazama i suzbijanje velikog broja korova obezbeđuje kukuruzu dobar start i dugotrajnu zaštitu u najosetljivijim fazama razvoja. Time se ostvaruju uslovi za postizanje visokih prinosa.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Koje osobine je važno da poseduje zemljišni herbicid kako bi suzbijanje bilo efikasno? Bitno je da herbicid ima širok spektar delovanja, dugotrajno zemljišno delovanje u smislu da može duži vremenski period “čekati kišu”. Zatim osobinu reaktivacije sa novim padavinama i da je visoko selektivan odnosno bezbedan po usev kukuruza. To su ujedno i osobine koje karakterišu Adengo, herbicid koji se uspešno koristi na brojnim parcelama godinama unazad.

Adengo protiv korova u kukuruzu

Karakteristike herbicida Adengo su detaljno ispitivane u više o 4000 ogleda širom sveta. Dokazana je njegova izuzetna selektivnost u različitim uslovima gajenja, kao i u različitim hibridima kukuruza.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Bayer---Adengo---zastita-kukuruza-od-korova---02

Adengo se može primeniti u dužem vremenskom intervalu (posle setve pre nicanja, ali i nakon nicanja – do trećeg lista kukuruza). Ovakva fleksibilnost omogućava lakše planiranje vremena i bolje iskorišćenje raspoloživih resursa (ljudstva, mehanizacije, energenata) tokom sezone. Jedna od najvažnijih osobina herbicida Adengo je da u relativno dugom periodu zadržava stabilnost u zemljištu i da se reaktivira sa svakom sledećom kišom. To obezbeđuje njegovo produženo delovanje. Zbog toga je Adengo herbicid sa jedinstvenom osobinom da “sinhronizovano” deluje u skladu sa vremenskim uslovima i pojavom korova.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Primena herbicida posle setve, a pre nicanja u kukuruzu

Takođe, jedna od veoma važnih činjenica je da Adengo izvanredno suzbija divlji sirak iz semena. To može imati višestruki značaj u procesu zaštite kukuruza jer smanjuje potencijal za pojavu divljeg sirka u drugom delu sezone kao i u narednim godinama. Samim tim smanjuje se i broj prohoda odnosno prskanja protiv divljeg sirka, a samim tim i troškovi proizvodnje.

Širok spektar delovanja znači da Adengo suzbija više od 85 različitih uskolisnih i širokolisnih korova. Među njima je veliki broj najznačajnijih korova našeg podneblja poput muhara, divljeg sirka iz semena, ambrozije, divlje paprika, gorušice, dvornika, čička, štira, tatule, pepeljuge, samoniklog suncokreta i mnogih drugih…

Sve ove izuzetne osobine herbicida rezultat su postojanja dve moćne herbicidne komponente, odnosno aktivne materije koje daju Adengu efikasnost i širok spektar delovanja, uz dodatak protektanta koji naročito pri nepovoljnim vremenskim uslovima štiti usev kukuruza podstičući metabolizam useva i ubrzavanje razgradnje aktivnih materija što Adengo čini visoko selektivnim i bezbednim herbicidom  i definitivno najboljim odabirom za tretman kukuruza u početnim fazama razvoja.

PROČITAJTE I...  Hitno suzbijanje korova u usevima soje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime