Sigurna zaštita pšenice sa preparatima Bumper P i Zamir

0
445
Agrosaveti---Adama---Bumper-P---Zamir---psenica---01

Nekada su ljudi govorili da seju pšenicu kako bi se odmorili. Međutim, ta stara izreka se veoma teško može primeniti u današnjoj, modernoj proizvodnji hlebnog zrna. Do visokih prinosa i kvaliteta može se doći samo uz punu agrotehniku i adekvatnu zaštitu lista i klasa. Zato vam predstavljamo najprofesionalniji duo u zaštiti strnih žita. Bumper P i Zamir, preparate kompanije Adama.

Merpan-80-WDG-1038x172

‚‚Da bi se ostvario visok prinos potrebna nam je i zaštita od bolesti u pšenici. Pšenica se obično radi u dva tretmana zaštite od bolesti. Prvi tretman se radi kada se bolesti pojave. Tu mislimo na pepelnicu, septoriju, rđe. Za taj prvi tretman kompanija Adama je namenila preparat Bumper P. Bumper P je dvokomponentni preparat. U sebi sadrži dve aktivne materije: prohloraz i propikonazol. Ima širok spektar dejstva. Sa tim preparatom, mi rešavamo sve navedene bolesti.‚‚- objašnjava Milan Radović iz kompanije Adama.

Doza primene preparata Bumper P je od 0,75l do 1l po hektaru. To zavisi od uslova u kojima se žita nalaze.

Agrosaveti---Adama---Bumper-P---Zamir---psenica---02

Kada se tretira ječam, preporučuje se puna doza od 1l/ha. Tačnije, dozu određujete nakon što obiđete svoje useve i sagledate problem.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice od štetočina i bolestu u prolećnom periodu

Drugi tretman – Zamir

Za drugi tretman Adama vam prepoučuje Zamir koji se primenjuje u fazi cvetanja. U cilju preventivne i uspešne zaštite od fuzariuma klasa.

Nimrod-1038x172

‚‚Zato što cvet predstavlja ulazna vrata, otvorena za fuzarium. Taj tretman se ne radi kada se bolest pojavi, već kada je cvetanje. Tu nema prolongiranja tretmana. Za taj drugi tretman u cvetu, mi smo namenili preparat Zamir. Takođe je dvokomponentni preparat. Sadrži aktivne materije prohloraz i tebukonazol. Obe aktivne materije jako dobro rade na suzbijanju fuzariuma. Između ostalog štite i list zastavičar jer on donosi prinos pšenici.

Primena preparata Zamir je 1l/ha. Uvek idema na maksimalnu dozu. Kada radimo zaštitu u cvetu, nema smanjivanja doze.‚‚ – ističe Milan Radović iz kompanije Adama.

Agrosaveti---Adama---Bumper-P---Zamir---psenica---03

U uspešno delovanje preparata Bumper P i Zamir uverili smo se i na terenu. Obišli smo parcele Nikole Krnjević iz Sremske Mitrovice. On već nekoliko godina u nazad za zaštitu pšenice bira upravo spomenuti duo. Smatra ih proverenom kombinacijom.

‚‚Bumper P koristimo u prvom tretmanu za zaštitu od rđe, nekim delom pepelnice, septorie. U drugom tretmanu koristimo Zamir. Do sada su se najbolje pokazale da rešavaju te bolesti. Dobre rezultate postižemo sa tim preparatima. Dugi niz godina ih koristimo i preporučujemo ih svima.‚‚ – napominje Nikola Krnjević

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

‚‚Osim što utiču na povećanje prinosa, utiču i na kvalitet pšenice. To nije zanemarljivo. Mlinarski kombinati sve više zahtevaju određeni kvalitet zrna.‚‚ – kaže Milan Radović iz kompanije Adama.

Oba fungicida, i Bumper P i Zamir, mogu da se mešaju i sa insekticidima i sa herbicidima. To svakako i jeste preporuka. Kombinacijom preparata Bumper P i Zamir kompanije Adama poljoprivredni proizvođači mogu biti sigurni u zaštitu pšenice i ječma tokom čitave vegetacije.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime