Mladi zasad jabuke u selu Starčevo

0
315
Agrosaveti---Mlad-zasad-jabuke-u-Starcevu---01

Porodica Nikolić iz Starčeva je pre dve godine rešila da iskoristi parče zemlje koje su kupili i da podigne jedan savremen voćni zasad. Nisu se mnogo dvoumili kada su birali voćnu vrstu, te je odluka pala na jabuku. Ona nije tako osetljiva nakon berbe i može se skladištiti i čekati bolju cenu. Kako nam je rekao naš domaćin, Nenad Nikolić, puno su putovali i imali priliku da vide kako to izgleda u Italiji, te su želeli da nešto tako podignu i u Starčevu.

Merpan-80-WDG-1038x172

“To je sve klip sadnica, nešto je iz uvoza, a nešto je domaće. Radili smo po italijanskim principima tehnologije. Razmak je 76 cm, a sadili smo 12. aprila prošle godine. Puno truda i rada smo uložili i u same pripreme zemljišta, navodnjavanje, đubrenje. Sve da bismo postigli da ovo izgleda ovako kako danas i izgleda.” – kaže Nenad Nikolić iz Starčeva.

A izgleda veoma lepo. Kako nam je Nenad rekao, nije se primilo svega 1% sadnica, čime su i više nego zadovoljni. Izabrali su veoma popularne sorte jabuke, a u bližoj okolini ove parcele ima preko 300 košnica, te je u najavi lepa saradnja na radost i voćara i pčelara, dodaje Nenad.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti---Mlad-zasad-jabuke-u-Starcevu---03

“Od sorti smo se odlučili za rajders, greni i galu, žutu, zelenu i crvenu sortu. Želeli smo da nam na berbu dospevaju sukcesivno, ne sve odjednom. Greni je tu i zbog oprašivanja, međutim oko nas ima puno košnica, tako da to neće biti problem. Sarađivaćemo, naravno, sa lokalnim pčelarima, jer jedni bez drugih ne možemo.”

NIKOLIĆI ISKORISTILI KONKURSE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA

Da bi podigli ovako nešto savremeno, sa klip sadnicama, navodnjavanjem, protivgradnim mrežava, antifrost sistemom, trebalo je puno novca. Međutim, iskoristitili su konkurse koje ima resorni Pokrajinski sekretarijat. To je itekako olakšalo podizanje voćnjaka, ističe naš domaćin.

Nimrod-1038x172

“Ne znam zašto ovaj naš pančevački reon veoma malo koristi konkurse za poljoprivredu. Ja sam dobio i baš sam gledao, iz Pančeva jako malo je apliciralo. Što je prava šteta, jer ovog voćnjaka ne bi bilo da nije bilo tih podsticajnih konkursa.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Prerada ribe unosan biznis

NEOPHODNI OZBILJNIJI PRERAĐIVAČKI CENTRI

Prošla sezona nije bila slavna za domaće proizvođače jabuke. Ne zbog roda, već zbog lošije cene. Međutim, Nenad se ne plaši tržišta, a već polako razmišlja i o preradi.

Agrosaveti---Mlad-zasad-jabuke-u-Starcevu---02

Sa puno truda, rada i elana Nikolići su zagazili u voćarstvo. Očekuje ih još dosta posla, ali ono čemu se nadaju jeste da će njihov primer slediti i drugi i da će država zarad zaštite proizvođača pomoći i u podizanju prerađivačkih centara.

“Država nam daje kroz konkurse, ali onda uveze pa upropasti sve. A sa druge strane, ja bih voleo da ovde nikne još 20 ovakvih voćnjaka, pa da zajedno tražimo kupca.” – dodaje Nenad.

Voćarstvo u Srbiji definitivno doživljava ekspanziju. Voćnjaci se podižu širom zemlje, a dominiraju jabuka, dunja, višnja, trešnja, lešnik. Logično je zaključiti da zapravo domaće tržište i ima potrebu za ozbiljnijim prerađivačkim centrima kako se iz zemlje ne bi izvozila samo sirovina, već i kvalitetni gotovi proizvodi.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime