Sigurna zaštita pšenice u Banatu – Bumper P i Zamir

0
324
Agrosaveti---Adama--Bumper-P---Zamir---01

Vremenske prilike koje su pratile ovu proizvodnu sezonu u poljoprivredi, pogodovale su razvoju mnogih bolesti. Bar kada su strna žita u pitanju. Ove godine bilo je neophodno primeniti adekvatne i blagovremene tretmane za suzbijanje prouzrokovača rđe, pepelnice i pegavosti lista. Proizvođači koji su svoje poverenje ukazali preparatima Bumper P i Zamir kompanije Adama, žetvu su završili veoma uspešno.

Merpan-80-WDG-1038x172

Jedan od njih je i Nikola Bodrožić iz banatskog sela Vladimirovci koji je i te kako zadovoljan ovogodišnjim prinosom ječma.

‚‚Nalazimo se na jednoj veliko parceli sa usevom ječma. Sada smo u fazi košenja. Ječam je za ovakve vremenske uslove lepo rodio. Dugo godina sarađujemo sa Adamom. Sa Bumper P smo ga radili. Imao je stvarno dosta bolesti ali smo ga na vreme uradili i uspelo je. Prinos je između 5 i 5,5 t/ha.‚‚ – kaže Nikola Bodrožić.

Agrosaveti---Adama--Bumper-P---Zamir---03

Uprkos brojnim bolestima koje su ove godine pratile proizvodnju strnih žita, naš domaćin je sa ovakvim prinosom visoko na lestvici po rezultatima kada je u pitanju ječam u južnom Banatu.

PROČITAJTE I...  Dobro stanje ozimih strnih žita u srednjem Banatu

Dominirala je mrežasta pegavost koju je uspešno suzbio preparatom Bumper P kompanije Adama. Kasnije na samom početku cvetanja bilo je neophodno primeniti Zamir. Da bi se sačuvalo žito od fuzariuma, sve do same žetve.

Nimrod-1038x172

Bumper P fleksibilan na temperature

‚‚Kada pričamo o Bumper P, to je protektivni i eradiktivni preparat visoko fleksibilan na temperature. Aktivna materija prohloraz koja se nalazi u njemu ima izuzetno širok spektar delovanja. U periodu vlatanja strnih žita, temperature su izuzetno varijabilne. Često idu ispod 12 stepeni. Jedino prohloraz je stabilan na tim temperaturama. Poljoprivredni proizvođači se osećaju sigurno i da su njihova prskanja uspešna i da su usevi zaštićeni.‚‚ – ističe Savo Jovanović iz kompanije Adama.

Blagovremeno delovanje doprinelo je tome da nije bilo potrebe za trećim tretmanom. Nije bilo ni pojave rđe koja je pravila problem brojnim proizvođačima u ovom delu Vojvodine. Veliki problem je i fuzarioza klasa protiv koje se uspešno izborio nezamenljivi Zamir iz palet kompanije Adama.

Agrosaveti---Adama--Bumper-P---Zamir---02

‚‚Koliko je sama fuzarioza opasna govori činjenica da klas, odnosno zrno zaraženo fuzariumom se ne sme koristiti u stočnoj i ljudskoj ishrani. Zamir je dvokomponentni preparat. Sistemik koji sadrži dve aktivne materije. Obe su izuzetno efikasne u borbi protiv fuzarioze klasa. Najvažnija stvar današnjih proizvođača je sigurnost i sa Zamirom oni to i dobijaju. Doza primene Zamira po hektaru je 1 litar uz prosečnu potrošnju vod od 240 do 260 litara.‚‚ – objašnjava Savo Jovanović iz kompanije Adama.

PROČITAJTE I...  Promet roba na produktnoj berzi od 31. decembra 2018. do 11. januara 2019.

Ovaj segment je veoma važan jer se u tom periodu strna žita izuzetno bujna. Sa manjom dozom vode, tretmani neće biti u potpunosti uspešni. Kombinacijom preparata Bumper P i Zamir kompanije Adama proizvođači mogu biti sigurni. Ovaj već poznati duo će obezbediti najbolju zaštitu i pšenici i ječmu tokom ćitave vegetacije.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime