Suzbijanje korova u kukuruzu i očuvanje potencijala za prinos

0
2940
Agrosaveti Bayer Monsoon suzbijanje korova u kukuruzu 03

Dragi proizvođači, sećate se pošle zime, velike sale, zimske prezentacije, veliki broj pitanja na temu koji je najefikasniji način suzbijanja korova u kukuruzu. Onda na slajovima vidite vaše njive, tabele, i rešenje problema, Monsoon active, i za širokolisne i za travne korove.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Znamo da bi bilo mngo lepše i neposrednije da smo i sada u takvom okruženju. Da razmenimo mišljenja o tome koliko je ovogodišnja proizvodnja bila uspešna, ili negde možda baš i nije. Da opet tako lako dođemo do rešenja bilo kog problema, ali biće toga ponovo. Do tada, jako je važno da i na ovakav način ostanemo na vezi, da nastavimo saradnju. Da se zajedno podsetimo nekih detalja koji su neophodni da bi vaša proizvodnja i dalje ostala uspešna, berićetna i ekonomski isplativa.

Obzirom da je kukuruz i dalje naša najvažnija kultura, i po površinama, a prošla godina je pokazala, i po zaradi koja je ostvarena, pokušaću da vas podsetim koliko je važno osigurati puni genetski potencijal koji određeni hibrid može da ponudi. I to bez obzira na vremenske prilike u proizvodnji koje mogu biti povoljnije ili možda manje povoljne.

PROČITAJTE I...  Žita Srbije: Dogovoren neograničen izvoz brašna i kvote za pšenicu, kukuruz i ulja

Iskustvo nam je pokazalo da je svaki detalj u proizvodnji kukuruza izuzetno važan. Od izbora hibrida, preko adekvatnog đubriva, do adekvatnih i pravovremenih zemljišnih radova. Svake godine takve useve moramo osloboditi i od najveće konkurencije, a to su korovi.

Agrosaveti Bayer Monsoon suzbijanje korova u kukuruzu 01

Svaka godina je različita. Nekada problem na samom početku predstavljaju jednogodišnji korovi, bilo travni, bilo širokolisni. Pepeljuge, štirevi, abutilon, čičak, tatula, vijušac, muharike, sirak iz semena,… Na žalost, nikada nisu sami. Uvek su tu palamida i divlji sirak iz rizoma.

Čime rešiti ovaj problem?

Rešenje problema se samo nameće, herbicid Monsoon active. Sa njim imamo dva rešenja u jednoj flaši, i za širokolisne i za travne korove. Sa druge strane, bilo bi dobro da poznajemo sve njive, da održavamo plodored na najbolji mogući način. Da znamo da li ćemo moći da potpuno iskontrolišemo prisustvo korova u usevu. Cij je da kukuruz sve vreme bude bez konkurentnih biljaka koje mogu značajno da mu smanje prinos.

Kukurz je klasična okopavina i nije dovoljno snažan da se u prvim fazama razvoja sam izbori sa korovima. Treba nam herbicid da mu u tome pomogne. Upravo sa Monsoon-om ćemo imati potpunu kontrolu jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova. Takođe, i izuzetnu efikasnost u suzbijanju širokolisnih korova. Sve zahvaljujući jako širokom spektru delovanja preparata Monsoon.

PROČITAJTE I...  Kako da uspešno rešimo kruškinu buvu

Korovi su živi organizmi. Nikada ne niču u jednom navratu, već sukcesivno. Zbog toga nam treba herbicid kojim možemo da tretiramo u punoj dozi, ako to ozbiljnost situacije zahteva. Takođe, i herbicid kojim možemo da radimo u dva navrata, ako nas na to tera novi talas nicanja korova. Treba nam herbicid sa dužim, rekli bismo, i zemljišnim delovanjem. To je detalj koji Monsoon odvaja od klasičnih folijarnih herbicida. Nakon kontaktnog, svojim rezidualnim delovanjem održava usev kukuruza čistim sve do momenta kada korov više ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju u smislu eventualnog smanjenja prinosa.

Agrosaveti Bayer Monsoon suzbijanje korova u kukuruzu 02

Samo herbicidima kao što je Monsoon postižemo cilj, dajemo kukuruzu slobodu da nesmetano niče. Dajemo mu mogućnost da sve vreme raste bez korova. Da sve vreme sam koristi hranu i vodu i da potpuno ispolji svoj genetski potencijal.

Tek tada ćemo imati ovakve prinose kakve smo imali ove godine. Sve to sasvim bezbedno za usev kukuruza i bez ikakvog uticaja na plodored za sledeći godinu.

Iskoristite priliku, javite se, razgovarajmo i na ovaj način za sada. Ostanimo povezani sve dok se ne vidimo na njivi da zajedno rešavamo sve probleme.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Žetva kukuruza u Srednjem Banatu

Saša Milosavljević

Bayer

Prethodni tekstAktuelna zaštita višnje i trešnje
Sledeći tekstVojvodina: Dodeljeno 80 miliona dinara za podizanje plastenika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime