Suzbijanje štetnih insekata u strnim žitima u jesenjem periodu

0
749
strna zita stetni insekti jesen
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Usled globalnog porasta temperature i aktuelnih vremenskih prilika, problemi u zaštiti strnih žita postaju sve veći. Jesenji period obeležava povećano prisustvo biljnih vašiju i cikada. Suzbijanje štetnih insekata neophodano je kako bi sprečili vektore (biljne vaši i cikade) da naprave štete na ozimim usevima pšenice i ječma. Suzbijanje štetnih insekata obavezano je na svim površinama gde je premašen prag štetnosti.

Štete koje nastaju mogu biti direktne – isisavanjem biljnih sokova iz tkiva; ili indirektne – pomenuti štetni insekti su prenosioci opasnih virusnih oboljenja. Biljne vaši i cikade prenosioci su bolesti kao što su: žuta patuljavost ječma koju prouzrokuje virus Barley Yellow Dworf i patuljavosti pšenice koju prouzrokuje virus Wheat Dwarf.

Štete nastaju u jesen, tokom toplih jesenjih dana. Pomenuti insekti prvo naseljavaju žita koja su ranije posejana i koja su prvo ponikla, nakon čega zahvataju i ostale površine. Zaražene biljke nižeg su porasta, zakržljale, hlorotične i često žbunastog oblika. Kao ishod prisustva virusa u biljkama, imamo umanjen prinos i zrna lošeg kvaliteta.

PROČITAJTE I...  Herbicid glifosat će se koristiti još 10 godina u EU, ali uz nove uslove

Preporuka je da se obiđu usevi i ukoliko na 10% izniklih biljaka primetite prisustvo štetnih insekata (biljne vaši i cikade) neophodno je uraditi tretman. Za tu namenu stručni tim kompanije Galenika-Fitofarmacija preporuče preparat Polux – kontaktni i digestivni insekticid, širokog spektra delovanja. Polux odlikuje brzo delovanje na ciljane štetočine. Preporuka je da tretman preparatom Polux obavite u najtoplijem delu dana.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstUkidanje naknade za odvodnjavanje od 1. januara 2024.
Sledeći tekstSavet struke: Iskoristiti jeftine sirovine za stočnu hranu za obnovu stočnog fonda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime