Savet struke: Iskoristiti jeftine sirovine za stočnu hranu za obnovu stočnog fonda

0
610
Agrosaveti - Farma svinja Cantavir 04

Trenutno niske cene kukuruza, pšenice i soje su na štetu ratara, ali stočari od toga mogu da imaju korist kaže direktor Departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu docent dr Dejan Beuković, navodeći da bi bilo dobro da se iskoriste trenutno niske cene sirovina za stočnu hranu za snažnu obnovu stočnog fonda.

Agil 1120x180

Prilikom obeležavanja 73 godine postojanja deprtmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu docent dr Dejan Beuković dotakao se i problema sa afričkom kugom svinja, koja je trenutno u stagnaciji, ali s obzirom da je pred nama početak sezone svinjokolja, njegov savet je da farmeri i dalje budu na oprezu i da se pridržavaju strogih higijenskim mera, poput menjanja odeće i obuće pri ulasku u farmu i hranjenja životinja.

Prema njegovim rečima, u svinjarstvu uvek postoje periodi problema, ali sada kada je hrana jeftina, stočari situaciju treba da iskoriste za obnovu stočnog fonta. Beuković smatra da pšenicu, kukuruz i soju ne treba da izvozimo, već da više koristimo u domaćem stočarstvu, kako bi se ciklus proizvodnje zatvorio i doneo veću zaradu, kako uzgajivačima, tako i državi.

BioPlug 728x90px

Isplativost tova svinja

Beuković ističe da je trenutna situacija u tovu svinja konačno krenula na bolje, odnosno, da su tovljači dočekali da pokriju troškove proizvodnje sa cenom žive vage i da počnu da zarađuju.  „Kilogram žive vage je trenutno iznad 260 dinara. Konačno, posle 50 godina, prerađivački sektor mora da se odriče svog dela profita“, kazao je docent Beuković.

PROČITAJTE I...  Lemeški kulen i mala gazdinstva motor razvoja sela

Ipak, koliko će da traju ove tržišne prilike nije izvesno, jer su mnogi tovljači u međuvremenu odustali od tova, čekajući da se situacija sa afričkog kugom svinja smiri kako bi ponovo krenuli u novi ciklus proizvodnje.

Orius 1120x1080

Izvori: Dnevnik / Agronews

Prethodni tekstSuzbijanje štetnih insekata u strnim žitima u jesenjem periodu
Sledeći tekstDodatna podrška ratarima – razmena mineralnog đubriva za ratarske kulture

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime