Truljenje kukuruza: Uzroci i kako ga izbeći

0
192
plesnivost trulez klipa kukuruza
Foto: PISSrbija

Trulež kukuruza se često javlja u našim uslovima. Nepovoljne godine za dozrevanje i sušenje kukuruza nisu tako retke, pa su i štete česte. Dešava se da zreli klipovi kukuruza usled kišovite jeseni počnu da hvataju plesan još na samoj stabljici. Postavlja se pitanje da li je moguće i kako izbeći ovu katastofu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Sama činjenica što i u nepovoljnim godinama svi proizvođači nisu pretrpeli štetu, govori nam o tome da se šteta može izbeći. Ima nekoliko uzroka truljenja kukuruza koje treba poznavati, a ima i mera koje se mogu preduzeti da se truljenje izbegne.

Vrsta hibrida

Truljenje, odnosno intenzitet ove pojave je povezano, između ostalog, i sa vrstom hibrida. To su pokazali stručnjaci za zaštitu bilja, ocenjujući procenat zaraženih biljaka pojedinih hibrida u mnogobrojnim sortnim ogledima, ali se to lako može uočiti i u širokoj praksi. Pokazalo se da su neki hibridi i u lošim godinama bili manje podložni truleži. Takvi su, ne samo ranostasni i srednjostasni hibridi, već među njima ima i hibrida duže vegetacije.

Adama Sultan 1120x180

Vreme setve kukuruza i pojava truleži

Vreme setve ima takođe veliki uticaj na blagovremeno dozrevanje kukuruza, a time i na pojavu plesni. Hibridi imaju svoju dužinu vegetacije koja mora biti usaglašena sa dužinom vegetacionog perioda rejona gajenja. Ako se usled zakasnele setve izgubi na samom početku vegetacije i više dana, za toliko dana će otprilike i berba biti kasnija, odnosno u nepovoljnim jesenima kukuruz se bere sa većim procentom vlage, što je osnovni uzrok za pojavu plesni.

PROČITAJTE I...  Pioneer dani polja kukuruza u Bavaništu

Ovde ne treba posebno isticati da je zakasnela setva često posledica zakašnjenja drugih prethodnih radnih operacija, najpre kasnog skidanja predhodnog useva, pa preko zakasnele obrade i pripreme zemljišta za setvu, sve do same setve.

galenika psenica LG 1120x185px

Đubrenje i dozrevanje kukuruza

Od agrotehničkih mera, đubrenje ima poseban uticaj na dozrevanje kukuruza. Poznato je da obilje azota u zemljištu utiče na produženje vegetacije kukuruza. Do kasnog dozrevanja dolazi ako se kukuruz zaseje posle razoranog lucerišta, što znači da obilovanje zemljišta azotom posle lucerke izaziva produženje vegetacije kukuruza.

Slično se događa i na parcelama koje se đubre prevelikim količinama azotnog đubriva, posebno u slučajevima neuravnoteženog odnosa azotnih u odnosu na fosforna i kalijumova đubriva. Jednostrano đubrenje azotnim đubrivima, a posebno upotreba UREE u prihranjivanju, izrazito utiče na zakašnjenje vegetacije kukuruza.  Zato je važno obaviti analizu zemljišta i pažljivo koristiti azotna đubriva.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje je teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstĐUMBIR – Čudesan koren, čisti toksine, jača imunitet
Sledeći tekstBorovnica u saksiji i isplativost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime