U suncokretu ne treba čekati korove, a evo i zašto

0
1347
adama suncokret
Foto: Adama

Suzbijanje korova u suncokretu posle setve, a pre nicanja je od velike važnosti, jer je suncokret okopavina koja ima značajno sporiji start u odnosu na korove. Sporiji rast glavnog useva u prvim fazama pogoduje bržem razvoju korovske zajednice što smanjuje efekasnost narednih tretmana i direktno utiče na profitabilnost proizvodnje.

Adama Maganic 1120x180

Suncokret se gaji na velikim površinama i predstavlja vodeću ratarsku kulturu u našoj zemlji, te su ulaganja u proizvodnju velika. Zbog toga je svaka greška skupa. Pored izbora hibrida treba obratiti pažnju na sprovođenje svih agrotehničkih mera, a posebno na zaštitu suncokreta od korova.

Stručni tim kompanije Adama preporučuje dva herbicida za efikasno suzbijanje svih korova u suncokretu posle setve, a pre nicanja, a to su Racer® i Efica®.

Racer® – Broj jedan u borbi protiv ambrozije u suncokretu

Racer® je selektivni sistemični herbicid koji može da se primeni u svim hibridima suncokreta. Namenjen za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova kao što su veliki dvornik, gorčika, poljska gorušica, mrtva korpiva, obična mišnjakinja, pepeljuga obična i srcolisna, obična pomoćnica, korovski proso, štir, vijušac njivski i drugi.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

Kada govorimo o dva najopasnija korova u suncokretu, a to su ambrozija i čičak, herbicid Racer® je nezamenljiv, jer ih suzbija perfektno!

Njegova aktivna materija fluorhloridon (250 g/l) efikasno deluje folijarno na već iznikle korove i preko površine zemljišta sprečava nicanje korovskih biljaka.

Racer® je herbicid koji svoje delovanje ispoljava nakon kiše i njegova velika prednost je izuzetna postojanost. U praksi je ispoljio svoje puno dejstvo čak i nakon 21 dana od tretmana.

Još jedna velika prednost je izuzetna selektivnost po gajenu biljku. To, praktično, znači da nema fitotoksično dejstvo na suncokret u periodu sa obilnim padavinama i niskim temeprturama.

Racer® se primenjuje posle setve, a pre nicanja suncokreta u dozi od 2-4 l/ha, u zavisnosti od tipa zemljišta. Ako je zemljište ocednije i lakše koristi se manja doza, a na zemljštima koja su teža i sa većim sadržajem humusa primenjuje se veća doza. Utrošak vode je 200-400 l/ha.

Efica® – Za produženu zaštitu suncokreta od korova

Efica® je selektivni translokacioni herbicid namenjen za suzbijanje uskolisnih korova. Njegova aktivna materija S-metolahlor 960 g/l obezbeđuje produženo rezidualno delovanje u zemljištu i omogućava konkurentsku prednost suncokretu u početnim fazama rasta u odnosu na korovske biljke.

PROČITAJTE I...  Jesenja zaštita voćnjaka - Plavo prskanje

S obzirom da je sirak sve veći problem, kao i pojava rezisentnosti sirka, herbicid Efica® će doprineti smanjenju potencijala pojave travnih korova, kako u suncokretu, tako i u sledećem usevu.

Adama Forapro 1120x180

Efica® je visoko selektivan hebricid na gajeni usev i ne ograničava plodored. Svoje delovanje, takođe, ispoljava nakon kiše, a za aktivaciju je dovoljno oko 10 mm padavina.

Efica® je partner herbicidu Racer® i može se mešati sa njim, a primenjuje se istovremeno – posle setve, a pre nicanja. Preporučena doza primene je Racer® u dozi od 2l/ha i Efica® u dozi od 1,2 l/ha.

Često pitanje je da li se ovoj kombinaciji mogu dodati i preparati na bazi A.M.  terbutilazin i odgovor je potvrdan.

Za više informacija kontaktirajte predstavnike kompanije Adama na terenu https://bit.ly/kontaktADAMA

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Kompanija Adama

Prethodni tekstKako UŠTEDETI AZOTNO ĐUBRIVO u zasadima VOĆA
Sledeći tekstŠta će značiti oznaka junetina iz prirode?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime