Šta će značiti oznaka junetina iz prirode?

0
64
meso snicla
Foto: Pixabay

Između uvoznog i domaćeg mesa, svako bi odabrao domaće. Međutim, nije ista ni svaka domaća junetina. Neki uzgajivači ne poštuju pravila dobre proizvođačke prakse, pa je zbog toga, za početak, odabrano nekoliko farmi koje imaju potencijal da njihovo meso bude obeleženo oznakom ”junetina iz prirode RS”.

Adama Maganic 1120x180

Nemački diskontni lanac ”Aldi” nedavno je najavio da će u radnjama ponuditi junetinu iz takozvane više poljoprivredne klase tipa tri i četiri, tj. sveže juneće meso nemačke proizvodnje kao i iz domaćeg organskog uzgoja gde se strogo vodi računa o dobrobiti životinja. Prema navodima kompanije, promena u radnjama i prelazak na ovakvu ponudu dešava se šest godina ranije nego što je prvobitno planirano, a razlog je neočekivano dobra prihvaćenost kod potrošača.

Ovaj trgovinski lanac ističe da se oslanja na nemačko poreklo ”gde god je to moguće”, kada je u pitanju organska govedina iz uzgoja tipa četiri, ona brine i o dobrobiti životinja. Kako se navodi, u njihovim vitrinama meso uzgajano po ovim, višim metodama čini 50 odsto u svim kategorijama svežeg programa od svinjetine, govedine, piletine i ćuretine. Udeo rashlađenog mesa i proizvoda tipa kobasica čini samo 20 odsto asortimana.

Paradajz 1120x180

Junetina u prodavnicama u Srbiji samo je delom iz domaće proizvodnje, a na tržištu ima i uvezene, uglavnom smrznute, iz Argentine, Rusije i okolnih zemalja, kaže za Politiku Čedomir Keco, analitičar i predstavnik Udruženja uzgajivača junadi Agroprofit.

PROČITAJTE I...  Zahvaljujući izvozu, nikad viša cena junetine

”Mi želimo da bude pretežno naša, ali nije ista ni svaka domaća junetina. Neki uzgajivači ne poštuju pravila dobre proizvođačke prakse. Zbog toga smo, za početak, odabrali nekoliko farmi koje poštuju ove principe i imaju potencijal da njihovo meso bude obeleženo oznakom junetina iz prirode RS”, objašnjava Keco.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prema njegovim rečima, domaći propisi ne prepoznaju ovakav model odnosa prema potrošačima, više su okrenuti ka regionalnom poreklu roba i izdavanju žigova. Međutim, ističe, suština je da se kupcima ponudi visokomoralna proizvodnja junadi.

Šta bi značila oznaka junetina iz prirode?

Kako je objasnio, ovakvo meso mora da potiče iz kvalitetnog uzgoja po Zakonu o dobrobiti životinja. A to na kraju znači i zdravstveno bezbedno meso sa stanovišta prisustva antibiotika, pesticida, teških metala, stimulatora rasta.

Krompir 1120x180

”Zbog toga ćemo ovu oznaku vezivati za moralnu odgovornost proizvođača. Prve farme koja će imati taj znak jesu ”Angus” iz Srpskog Krstura i ”Hereford” iz Ečke. Nadamo se da će maloprodaja u Srbiji krenuti po modelu nemačkog trgovca i više promovisati domaću proizvodnju junećeg mesa po najvišim standardima”, napominje Keco.

PROČITAJTE I...  Udruženje Agroprofit: Neće biti nestašice junećeg mesa

Izvor: Agronews / Politika

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstU suncokretu ne treba čekati korove, a evo i zašto
Sledeći tekstNega i čišćenje papaka kod krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime