Zaštita semena od štetočina

0
176
Agrosaveti galenika fitofarmacija zastita semena 01
Coltrane 1120x180

Za ostvarivanje što većih i kvalitetnijih prinosa, potrebno je zaštititi seme na adekvatan način. Seme može biti napadnuto štetočinama od momenta setve, te je važno preduzeti potrebne mere prilikom polaganja semena u zemljište. Štetni insekti mogu izazvati velike materijalne gubitke na usevima kukuruza, šećerne repe, suncokreta, šargarepe, peršuna, celera i paštrnaka.

Koji su najčešći štetni insekti koji napadaju semena ovih biljaka?

Naročito rasprostranjen insekt kod nas je skočibuba. Njene larve (žičnjaci) izazivaju velike štete na svim navedenim kulturama. Opasnost predstavlja za seme koje je nabubrilo i klija, ali i za mlade biljke čijim se podzemnim delovima hrane i uzrokuju uvenuće istih.

Kada se u zemlji nalazi samo seme ili mlada biljka, to predstavlja jedinu hranu za ove štetočine. One dovode do smanjenja procenta rodnosti, a izazivaju i oštećenja i propadanja mladih biljaka. Najčešće jaja polažu na zemljišta sa niskom i gustom vegetacijom. U tim uslovima dešavaju se manje promene temperature i adekvatna je vlažnost prizemnog sloja zemljišta.

Larva gundelja (grčica) može biti pogubna za šećernu repu i kukuruz. Ona počinje sa ishranom kada temperatura zemljišta dostigne od 8 do 10 stepeni. Ove štetočine koje izazivaju postepeno sušenje biljaka i njihov zaostatak se moraju suzbijati pre ili u toku setve. Kasnije, u daljim fazama, to nije moguće učiniti.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

Agrosaveti galenika fitofarmacija zastita semena 02

TEKTON do brzog i efikasnog suzbijanja štetočina

Insekticid TEKTON lako i efikasno suzbija ove insekte i na taj način obezbeđuje neometano klijanje semena i napredovanje mladih biljaka navedenih ratarskih i povrtarskih kultura.

Talisman Plamen 1120x185

Odmah nakon toga što dođe u dodir sa ovim insekticidom, larva prestaje sa ishranom delovima biljaka. Posle svega par minuta one su onesposobljene. Karakteristika TEKTON insekticida je brzo delovanje na nervni sistem štetočina koje nakon kontakta sa ovim preparatom imaju nekontrolisane i nekoordinirane pokrete, parališu se i na kraju uginu.

TEKTON ima inhalaciono, kontaktno i digestivno dejstvo na larve skočibuba i grčica čime omogućuje dug vremenski period zaštite semena u koje bi se u protivnom larve ubušivale, klijanica i mladih biljčica čijim se podzenim delovima hrane.

Agrosaveti galenika fitofarmacija tekton

Posebno se ističe inhalaciono dejstvo njegove aktivne materije Teflutrin. Tačnije sposobnost otpuštanja ove aktivne materije u vidu isparenja u okolno zemljište. Skočibube koje se iz dubljih slojeva kreću ka korenu mlade biljke moraju proći kroz gasovitu barijeru koju proizvodi ovaj insekticid i unose ga u organizam procesom disanja.

Ovaj preparat je praktično nerastvorljiv u vodi. Nema opasnosti od njegovog spiranja i gubitka aktivne materije usled razblaživanja.

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

Količina primenjenog insekticida TEKTON kod kukuruza, suncokreta, mrkve, peršuna, celera i paštrnaka iznosi 7-10 kg/ha. Upotrebljava se istovremeno sa setvom, u zonu reda gajene biljke. Kod šećerne repe količina preparata iznosi 5 kg/ha. Vreme i način primene su isti kao kod ostalih kultura, to jest istovremeno sa setvom, u zonu reda gajene biljke.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama.

Prethodni tekstVezivanje lastara i prvi tretman u malinama
Sledeći tekstProizvodnja voća porodice Đorđević iz Kamendola

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime