Vezivanje lastara i prvi tretman u malinama

0
1363
Agrosaveti vezivanje lastara malina 01

Na području Srbije zasadi malina se, u zavisnosti od lokaliteta, nadmorske visine i ekspozicije terena, nalaze u fazi od mirovanja do toga da glavni pupoljak počinje da raste.

Adama Maganic 1120x180

Sada je vreme kada se vezuju izdanci maline. Prilikom ovog procesa se proizvođačima preporučuje da vezuju samo zdrave izdanake sa vitalnim pupoljcima koji su ujednačeno razvijeni. Višak izdanaka treba orezati do osnove i izneti iz zasada. Veoma je važno ukloniti lastare sa simptomima biljnih bolesti i infestirane lastare sa štetnim organizmima. Treba obratiti pažnju na bele ispucale lastare. Tačnije, lastare koji su zaraženi sa prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didimela applanata) i sa galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi).

Agrosaveti vezivanje lastara malina 02

Prilikom vezivanja treba voditi računa o tome da se na jedan dužni metar špalira veže 4 do 6 kvalitetnih izdanaka.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

TRETMANI BAKARNIM PREPARATIMA

Nakon vezivanja izdanaka, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala prezimljujućih formi prouzrokovača gljivičnih i bakterijskih bolesti, preporučuje se tretman nekim od bakarnih preparata.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetnih insekata i grinja, preporuka je primena preparata na bazi mineralnog ulja. Moguća je i primena preparata koji je već gotova kombinacija bakra i mineralnog ulja kao što je Plavo ulje u koncentraciji 2%, stoji na sat PIS-a.

galenika Plavo ulje 1120x180
PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Srbiji - stanje i mogućnosti
Prethodni tekstPrva registrovana farma banatskog gološijana
Sledeći tekstZaštita semena od štetočina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime