Proizvodnja voća porodice Đorđević iz Kamendola

0
610
Agrosaveti proizvodnja voca Kamendol 03

Kamendol, selo u opštini Grocka, poznato je po voćarstvu. Tamošnji voćari kažu da je taj predeo praktično “bogomdan” za proizvodnju voća. Dugu voćarsku tradiciju imaju meštani Kamendola, pa samim tim i iskustvo i znanje koje primenjuju u svojim voćnjacima. Naša ekipa je obišla zasade porodice Đorđević koja proizvodi breskvu, jabuku i grožđe. Tradicija je duga 50-ak godina, priča nam naš domaćin Ratko Đorđević, koji je vrlo rado nastavio stazama koje je utabao njegov pradeda, deda i otac.

Spyrale Adama 1120x1080

“Ovo je tipično voćasrki kraj kojima dugu voćarsku tradiciju. Zovu ga i “Mala Kalifornija”. Tehnologija se takođe tokom poslednjih godina podiže na jedan viši nivo.” – ističe Ratko.

A šta je to tako specifično što pogoduje voću ovde u “Maloj Kaliforniji”?

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

“Ono što nas izdvaja jeste ukus voća koje proizvedemo, i to je upravo ono što Srbiju izdvaja od drugih voćarskih reona. Neki standard za jabuku je recimo od 11% rastvorljive suve materije pa na više, a ovde u našem kraju idu od 18-20, pa i do 24%. To se ne koristi dovoljno, odnosno mi to dovoljno ne ističemo, a to može biti naš dobar argument koji možemo iskoristiti na nekim tržištima.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Zaštita useva i zasada posle oluje i grada

Agrosaveti proizvodnja voca Kamendol 02

ĐORĐEVIĆI SAMI PROIZVODE SADNICE ZA SEBE

Stari zasadi se lagano pretvaraju u savremene, intenzivne, a takav je bio put i porodice Đorđević, te danas imaju jedan od modernijih voćnjaka jabuke. Zbog negativnih iskustava koja su ih zadesila sa kupovinom sadnica, Đorđevići su rešili da ih za sebe proizvedu sami, a u taj deo su uložili puno znanja i truda.

“Imali ste priliku da vidite zasad koji je podignut 1992. godine, zatim iz 2006. godine, kao i ovaj novi star 4 godine, gde smo primenili sve ono što smo naučili. Ovde smo primenili neka svoja znanja i iskustva kada je u pitanju proizvodnja sadnog materijala. Imali smo negativna iskustva sa rasadnicima, te smo se zbog toga opredelili da pokušamo sami da ih proizvedemo, u tome uspevamo, te je to postala naša praksa. U ovom voćnjaku smo primenili sve ono što smo naučili, a nakon ovog podignut je još jedan, takođe uspešno. Proizvodnju sadnica i podizanje voćnjaka radimo samo za nas.” – priča nam Ratko.

Agrosaveti proizvodnja voca Kamendol 01

NA DOMAĆEM TRŽIŠTU NEDOSTAJE PRERADA

Kroz razgovor se dotičemo i prošle godine koju naš domaćin ocenuje kao zadovoljavajuću i što se prinosa tiče i kvaliteta, a cilj je svakako imati što veći procenat prve klase. Radom i posvećenošću u tome se i uspeva, ali je prava šteta ne iskoristiti plodove koji ne zadovoljavju tu prvu klasu, ističe Ratko.

PROČITAJTE I...  Suzbijanje lisne vaši u jabukama

“Smatram da plodovi koji nisu prva klasa moraju naći svoje mesto na tržištu, odnosno u nekoj preradi. Ovaj naš kraj je nekada i bio poznat baš po preradi voća, danas toga nema. Imamo slučaj da naše voće prelazi veliku kilometražu kako bi neko drugi dobio dobar proizvod, to bi trebalo promeniti. Mi imamo voće dobrog kvaliteta i trebali bismo to iskoristiti.” – dodaje Ratko.

Iako Kamendol zaista ima skoro sve uslove za kvalitetnu proizvodnju voća, ipak mu nešto važno nedostaje, a to je voda. Voćari koriste sopstvene akumulacije koje nisu dovoljne. Čak i tako procenat zasada koji se navodnjavaju je još uvek zanemrljiv, dodaje naš sagovornik.

Prethodni tekstZaštita semena od štetočina
Sledeći tekstRevolucionarno rešenje za nematode u zemljištu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime