Zaštita uljane repice od vaši

0
41
uljana repica
Foto: PIS Srbija

Usevi uljane repice nalaze se u fazi od pet do sedam listova. Vizuelnim pregledom registrovane su kolonije vaši, a ovo su preporuke za zaštitu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Vizuelnim pregledom useva uljane repice, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo pojedinačnih krilatih formi kao i kolonija vaši (Aphididae) na od 15 do 30% pregledanih biljaka. Vremenski uslovi u predhodnom periodu sa odsustvom padavina i visokim dnevnim temperaturama za ovo doba godine, pogoduju ubrzanom razvoju i prenamnoženju vaši, stoga treba obratiti pažnju na njihovo prisustvo i brojnost.

Pored direktnih oštećenja koje mogu prouzrokovati usevu, neke vrste vaši su i vektori fitopatogenih virusa. Poslednjih nekoliko godina je na našem proizvodnom području potvrđeno prisustvom virusa žutice postrne repe (Turnip yellows virus, TuYV).

Adama Sultan 1120x180

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisutvo vaši. Prema EPPO standardu dobre prakse u zaštiti bilja (PP 2/8(1)) u ovim fazama razvoja uljane repice prag štetnosti iznosi 20% infestiranih biljaka, kada je neophodno izvršiti hemijske mere suzbijanja zbog kontrole viroza. Iako kod nas nema registrovanih insekticida za suzbijanje lisnih vaši u usevima uljane repice, prema navedenom standardu, mogu se koristiti insekticidi na bazi aktivnih materija deltametrin i lambda-cihalotrin.

PROČITAJTE I...  Zaštita DUNJE od larvi breskvinog i jabukinog smotavca – reagujte na vreme!

Izvor: PIS Srbija

galenika pylon 1120x85
Prethodni tekstKako ubrzati zrenje paradajza i pobošljati ukus PRIRODNIM putem
Sledeći tekstOvo je posao najboljeg mladog poljoprivrednika u 2022. godini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime