Podizanje novog voćnjaka: Prednosti GUSTE SADNJE voćaka

0
322
vocnjak jabuke
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Gusta sadnja voćaka došla je kao rezultat intenziviranja i povećavanja ekonomičnosti voćnih zasada. Ona podrazumeva voćke smanjenog porasta, visine oko 2 metra, sa odgovarajućim obimom krune. Voćke smanjenog porasta su osnovni uslov guste sadnje. Brojne su prednosti malih voćnjaka u odnosu na voćke većih razmera.

Adama Maganic 1120x180

Pre svega, voćke malog porasta imaju bolje osvetljenu krunu, jer sunčevi zraci lakše prodiru u njenu unutrašnjost, dok na velikim voćkama unutrašnje grane bivaju zasenjene. Pošto manje voćke bolje iskorišćavaju sunčevu energiju one su i produktivinije. Poznato je da su formiranje cvetnih pupoljaka , veličina i kvaltet plodova u neposrednoj vezi sa stepenom osvetljavanja, što je od presudnog značaja za proizvodnju voća.

Stabla voćaka malih dimenzija omogućavaju sadnju sa manjim razmakom, što znači veći broj biljaka po jedinici površine. Ovako povećan broj voćaka omogućava višestruko povećanje prinosa u prvim godinama rodnosti. U kasnijim godinama gajenja prinos po stablu malih voćaka je manji, ali ukupan prinos po hektaru može biti veći, jer je veći broj voćaka.

Paradajz 1120x180

Savremena proizvodnja zahteva da voćke što pre stupe u period plodonošenja, jer najskuplji period svakog zasada je period njegove nerodnosti. U kasnijim godinama gajenja prinos po stablu malih voćaka je manji, ali ukupan prinos po hektaru može biti veći, jer je veći broj voćaka. Voćke manjih razmera ranije stupe u rodnost, pa se period nerodnosti svodi na minimum.

PROČITAJTE I...  Pravilna rezidba jabuka

Smanjenje troškova proizvodnje

Stabla manje usmeravaju energiju (hranljive materije) većim delom na proizvodnju plodova, a manje na stvaranje drveta. Kod malih voćaka se oko 70 % ugljenih hidrata troši na formiranje plodova, a kod velikih oko 40 %. Iz ovog se može zaključiti da ako voćka više energije troši na proizvodnju drveta, proizvođač gubi zbog povećanih troškova rezidbe, u i usled zasenjivanja, jer ono utiče na kvalitet i krupnoću plodova.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ako su malih dimenzija, troškovi rezidbe, zaštite i berbe plodova su neuporedivo manji, što je veoma značajno za veće plantažne zasade gde postoji oskudica u radnoj snazi.

Voćke malog porasta treba da isključe upotrebu lestvica za rezidbu i berbu plodova. Sa druge strane, gusta sadnja može da bude veliki promašaj ako usled bujnog porasta dođe do konkurencije između voćaka pre nego što one uđu u period plodonošenja, jer gusta sadnja ne znači i gust voćnjak. Zato je veoma važno pitanje koje treba postaviti do koje gustine treba saditi, a da nedostaci ne prevaziđu prednosti guste sadnje.

Krompir 1120x180

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPirevina: Travka koja svuda raste, nezamenljiva za čišćenje organizma
Sledeći tekstZaštita uljane repice od vaši

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime