Zdrava biljka, zdrav prinos pšenice i ječma – DELARO

0
850
Agrosaveti - Rano za kalkulisanje cene psenice 01

Danas se od svih nas traži da obavljamo puno različitih zadataka. Ništa manji zahtev nije postavljen ni prilikom izbora fungicida za zaštitu strnih žita. Kontrola rđe, septorije i fuzarijuma na pšenici; suzbijanje pirenofore i ramularije na ječmu. Malo je fungicida koji mogu da odgovore na takav zadatak, a jedan od njih je Delaro koji ispoljava visoku efikasnost i fleksibilnost.

Kombinacija aktivnih materija omogućava mu odlično preventivno delovanje štiteći listove koji tek rastu, a snaga protiokonazola kontrolu čak i pega koje su se tek razvile. Kada pričamo o vremenu primene Delara, moramo pričati i o različitim dozama. Svakako u ranijim tretmanima, dakle pre pojave lista zastavičara, možemo koristiti dozu od 0,7 litara po hekataru, dok u kasnijim fazama u zaštiti lista zastavičara koji nosi prinos i samog klasa od fuzarijuma neophodna je doza od 1 litre po ha.

Kada govorimo o Delaru, ne pričamo samo o efikasnosti već i dodatnim vrednostima. Fiziološki efekat Delara na biljku pšenice je pozitivan. Biljka nakon tretmana ovim fungicidom pokazuje veću fiziološku efikasnost, jaču fotosintezu, i veći sadržaj hlorofila. Ovaj pozitivan efekat je naročito izražen kada je tretman obavljen u kasnijim fazama razvoja pšenice. Biljka duže ostaje zelena pa samim tim imamo i duži period nalivanja zrna i više prinose.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Ni kontrolu fuzarijuma ne treba zaboraviti. Tretman se obavlja na samom početku cvetanja.Delaro sprečava razvoj micelije gljive i njeno prodiranje  u klasić. Zrno ostaje celo i zaštićeno, a nema ni razvoja mikotoskina. Zabranom nekih aktivnih materija na našem tražištu malo je preparata koji se mogu pohvaliti odličnom kontrolom fuzarijuma. Delaro je svakako vaš siguran izbor u kontroli svih važnih bolesti pa i fuzarijuma.

PROČITAJTE I...  Kako da uspešno rešimo kruškinu buvu

Bayer

Prethodni tekstOdržana Gusanijada u Mokrinu – Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana
Sledeći tekstKuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime