Kuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

0
472

Porodica Stojković, iz sela Ćirikovac, broji četiri generacije koje žive pod istim krovom i na zajedničkom imanju. Tradicionalno bavljenje svaštarskom poljoprivrednom proizvodnjom opredelilo ih je da svi ostanu na porodičnom ognjištu i marljivim radom unapređuju sve ono što su im njihovi preci ostavili u amanet. Ćirikovac je nekada bilo selo puno ljudi, stoke, bogatih oranica i pravih zadruga, da bi danas ono bilo skoro pusto, jer se dosta žitelja opredelilo za život i rad u inostranstvu. Stojkovići su odlučili da ostanu i da na dedovini naprave ranč koji će čuvati od zaborava mnoge dragocenosti koje se nalaze na njemu.

Agil 1120x180

Na ranču, koji je dobio naziv “Kladenac”, nalazi se kuća stara oko 300 godina, sagrađena od primitivnih materijala. Danas ona odoleva vremenu, jer su njeni naslednci uspeli da je adaptiraju i sačuvaju za nove naraštaje i turiste koji posećuju ovaj kraj. Cilj im je bio da pokažu kako se nekada živelo i radilo na selu, bez prisustva moderne tehnologije i savremenog načina života, bez koga mlade generacije ne mogu da zamisle svakodnevicu .

PROČITAJTE I...  Savremeni zasad jabuke: Procenat plodova prve klase preko 85 odsto

Najveće površine na imanju su pod pšenicom, kao glavnom kulturom. Prošla godina je bila sušna i desetkovala je rod, ail su Stojkovići ipak imali neku zaradu i uspeli da novac ulože u druge kulture. Opština Požarevac često daje subvencije, koje mnogo znače.

BioPlug 728x90px

Uzgoj borovnice

Na ukupno 2 hektara i 30 ari, od prošle godine, prostire se zasad borovnice sorte „Djuk“, koja je već u prvog godini donela  rod. Ubrano je 1.200 kilograma prve klase, dok se od druge klase pravila rakija, i nje je bilo oko 500 kilograma po jednom hekratu.

Sve se, u sezoni, navodnjava uz pomoć solarnih panela, a u planu je i podizanje protivgradne mreže iznad celog zasada. Iako zadruge već odavno nema u Ćirikovcu, naš sagovornika kaže da nije bilo problema prilikom otkupa borovnice i da ona uvek nađe svoj put do tržišta. Otkupna cena kretala se od 3-6 evra po kilogramu.

Orius 1120x1080

Za kraj naše priče, zanimljivo je spomenuti da se pored voćarstva i ratarstva Stojkovići bave i proizvodnjom rakije. U njihovom podrumu nalazi se ukupno 36 vrsta rakija od najraznovrsnijeg voća, kao što su banane, kivi, višnja, šipak, pomorandža. Za sada količine nisu dovoljne za prodaju, ali se razmišlja i u tom pravcu.

PROČITAJTE I...  Robot skupljač izazvao oduševljenje

Sagovornik: Miloš Stojković-selo Ćirikovac, opština Požarevac

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstZdrava biljka, zdrav prinos pšenice i ječma – DELARO
Sledeći tekstRedovi na pumpama: Ima li ograničenja za točenje goriva, hoće li biti nestašice?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime