Značaj primene totalnog herbicida na strništima

0
3303
strniste
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Nakon žetve strnih žita, potrebno je sačekati najpovoljniji trenutak za tretiranje strništa radi efikasnog suzbijanja korovskih biljaka čije je nicanje i razvoj produženo usled nedovoljne količine padavina.

Značaj upotrebe totalnog herbicida posle žetve strnih žita je višestruki: umanjuje se populacija agresivnih korova i sprečava se njihovo širenje, a smanjuje se i brojnost divljeg sirka na parcelama. Upotrebom totalnih herbicida uništavamo sve korove, ali i rizomski sirak koji u budućnosti može predstavljati problem.

Problem sa kojim se iz godine u godine susrećemo jeste suzbijanje divljeg sirka u kukuruzu koje je postalo znatno otežano, a vodeći herbicidi koji se koriste pripadaju hemijskoj grupi sulfoniluree.

Galenika-Fitofarmacija obezbedila je proveren, dobro poznati preparat-totalni herbicid Glifol.

  • proizvodi se od najboljih sirovina,
  • biljke ga brzo usvajaju,
  • lako se transportuje do rizoma i vršnih tačaka porasta korovskih biljaka,
  • vodeći je totalni herbicid u našoj zemlji,
  • ocenjen je kao najbolji u svojoj klasi od strane proizvođača,
  • doza primene 4-7 l/ha.

Strništa tretiramo preparatom Glifol najčešće nakon 15 do 20 dana od momenta završetka žetve, kako bi omogućili nicanje što više korovskih biljaka. Praksa je pokazala da divlji sirak tretiramo kada je visine oko 15 cm (pre metličenja), dok su na primer zubača i palamida najosetljivije u fazi cvetanja. Ostale korove tretiramo u fazi intenzivnog porasta, a najbolji efekat postiže se tretiranjem korova visine 15–30 cm.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Preporuka stručnjaka iz kompanije Galenika-Fitofarmacija je da Glifol primenite kada je vreme mirno i bez vetra, sprečavajući tako zanošenje na ostale biljne vrste. Neselektivan je herbicid i uništava sve biljne vrste sa kojima stupi u kontakt.

PROČITAJTE I...  Zaštita pšenice od korova, bolesti i štetočina - prvi tretman, kompletna zaštita

Glifol je najbolje primeniti u popodnevnim ili večernjim časovima, kada je niža temperatura, jer tada biljke otvaraju stome, pa je i delovanje herbicida bolje.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstBatat – egzotično povrće koje je ujedinilo četiri sestre sa severa Bačke
Sledeći tekstPoljoprivrednici traže od Nedimovića i slobodan izvoz suncokreta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime