Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

0
3588
Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---psenica-00

Zaštita useva pšenice i ječma je postala neophodna mera na početku vegetacije. Zato u pomoć pozovite Galenika Fitofarmacija predstavnika Sanju Gagrčin 063 863 40 25.

Za dobro napredovanje pšenice i dobar rod, sada je neophodno uraditi tretman herbicidima i fungicidima. 

Na većini parcela pod usevima ozime pšenice i ječma mogu se naći simptomi pepelnice, lisne rđe, mrežaste pegavosti, fuzarioza i septorioza. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim rejonima. Obzirom na prisutnu vlagu (rosa, magla, kiša) i temperature koje im pogoduju, zaraza se vrlo brzo širi. Useve obavezno treba pregledati i ukoliko su bolesti prešle prag ekonomske štetnosti uraditi tretman fungicidom AKORD u količini od 0,5 l/ha.

Magnetic 1120x185px

Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---psenica-05

Švedska mušica

Propadanje listova zbog bolesti ne treba mešati sa propadanjem centralnog lista. Ako se uoči takvo propadanje u pitanju je Švedska mušica (Oscinella frit). Larva oštećuje donji deo centralnog lista tj. zametak klasa, usled čega dolazi do žućenja i uvijanja centralnog lista. Na takvim izdancima ne dolazi do formiranja stabla, a samim tim ni klasa. U takvim izdancima, pri dnu mogu se uočiti larve bele boje, veličine 1-3 mm. Kada ošteti stabljiku jedne biljke, larva prelazi na drugu. Štete se uočavaju kako na primarnom, tako i na svim sekundarnim izdancima u bokoru.

PROČITAJTE I...  Dan polja strnih žita - Adama

Agrosaveti---Galenika-fitofarmacija---psenica-04

U našim uslovima Švedska mušica ima tri generacije: prolećnu, letnju i jesenju. Štete nanosi samo larva koja se hrani sočnim delovima biljke, najčešće oštećuje centralni list koji potpuno uništi, a na klasovima se ishranjuje delovima cveta i mlečnim zrnima. Smanjenje prinosa može biti i do 80%. Ako se uoče ovi simptomi, fungicidnom tretmanu treba dodati sistemični insekticid. Za suzbijanje drugih insekata koji se sada nalaze u pšenici preporučujemo FURY 10 EC u dozi 0,1 l/ha.

U istom prohodu možemo rešiti i prisutne korove dodavanjem herbicida MONOSAN HERBI 2 l/ha do drugog kolenca ili nakon te faze kombinacijom herbicida TEZIS u količini 10 g/ha i BONACA 0,4 l/ha.

Ako biljke zaostaju u razvoju ili imaju fiziološke simptome deficita hraniva uz sredstva za zaštitu bilja treba kombinovati biostimulator na bazi aminokiselina CHOPIN EVOLUTION 3–5 l/ha, koji brzo oporavlja usev i direktno utiče na prinos i proteinski sastav pšenice i ječma. CHOPIN EVOLUTION se ne preporučuje u usevima pivarskog ječma jer dovodi do povećanja proteina u zrnu, što nije potrebno u ovoj vrsti ječma.

PROČITAJTE I...  Kako Kina obezbeđuje rekordnu letnju žetvu

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati našeg predstavnika Sanju Gagrčin 063 863 40 25.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

http://www.fitofarmacija.rs/system/home/newsplus/viewsingle.html?newsplus_news_id=23837

Prethodni tekstPRVI PROLEĆNI RADOVI U PČELINJAKU
Sledeći tekstHITNA ZAŠTITA JABUKE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime