Preventivnom zaštitom sprečite kovrdžavost lista breskve i nektarine

0
2788
breskva pupoljak galenika
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Zasadi breskve i nektarine nalaze se u veoma osetljivoj fazi razvoja kada može da dođe do infekcije kovrdžavosti lista breskve. Zato je pravovremena zaštita od ključnog značaja.

Zasadi breskve i nektarine se u većini slučajeva nalaze u fenofazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do početka pojave „zelene tačke’“ na terminalnim pupoljcima u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i ekspozicije terena na kom se nalazi zasad.

S obzirom na to da je u prethodnom tretiranju (plavo  tretiranje) obavljena zaštita zasada od različitih prouzrokovača bolesti pre najavljenih padavina, zasadi su efikasno zaštićeni i nije došlo do ostvarivanja infekcije.

Međutim, sa porastom temperatura dolazi do intenziviranja bubrenja i pucanja lisnih pupoljaka koje je potrebno pravovremeno i adekvano  zaštititi. Zasadi breskve i nektarine se nalaze u najosetljivijoj fazi razvoja kada može doći do ostvarivanja infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans), a padavine u narednom periodu će stvoriti uslove za njen nastanak.

Stručnjaci kompanije Galenika-Fitofarmacija preporučuju voćarima da u narednom periodu obiđu svoje zasade kako bi utvrdili u kojoj se fazi razvoja nalaze i pre najavljenih padavina obave tretiranje u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) jednim od sledećih visoko efikasnih fungicida:

galenika pylon 1120x85

Diziram 76 WG 0,3%
ili
Galileo 0,0,75-0,1%.

PROČITAJTE I...  Zaštita šljive u narednom periodu od infekcija i štetočina

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

 

Prethodni tekstDuplo veći agrarni budžet Šumadije
Sledeći tekstPletene korpe – Tradicionalni zanat koji se porodično prenosi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime