PRVI PROLEĆNI RADOVI U PČELINJAKU

0
1625
Agrosaveti - Uzgoj pčela u Savinom Selu 3
Timac AGRO

Već početkom meseca osetili smo prve prolećne dane. Možemo zaključiti da se priroda budi, a sa njom i pčele. Baš po takvom sunčanom danu valja izvršiti i prve preglede košnica. Kratak, brzi pregled vrši se na temperaturi preko 12⁰C i tada se okviri ne vade iz košnice. Nakon 7 do 10 dana, kada otopli i kada se temperatura popne na preko +17⁰C, vrši se pravi, detaljan prolećni pregled. Utvrđuje se koliko imaju hrane. Kakvo je zdravstveno stanje pčela. Kakav je kvalitet matice, saća i podnjače što je i najvažnije. Kako je za naš portal rekla profesorica Nada Plavša sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, mora se ustanoviti koliko ima uginulih pčela, a veoma je važno zatvoriti uginule košnice.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Treba uraditi detaljne preglede, sve ono što je uginulo skloniti, košnice uginule zatvoriti i sanirati sa lokacije, tj. iz pčelinjaka. A kada vremenski uslovi to dozvole, uraditi detaljniju kontrolu, sanirati sve ono što može napraviti problem. Zatim tu je uvek dobra pčelarska praksa, obezbeđivanje hrane, zamena matice, zamena voska itd. Ali podvlačim još jednom, sada je najvažnije zatvoriti uginule košnice, a u zdravim košnicama čišćenje podnjače, to je od ključnog značaja.” – ističe profesorica Plavša.

Chief-1120x180

Važno je i proširivanje društva. Ako to uradimo rano može doći do prehlađivanja što opet dovodi do velikih problema, kaže prof. Nada Plavša.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Gornja Kamenica 04

PRIHRANJIVANJE

Dodavanje pogače iz februara, nastavlja se i tokom marta meseca, sve do kraja marta ili početka aprila. Odnosno do trenutka pojave rane prolećne paše kada se može započeti stimulativno prihranjivanje šećernim sirupom. Tačnije kada u toku noći temperatura ne bude manja od 10⁰C.

Nicogan-1120x180

U toku marta treba voditi računa da u košnici bude dobra ventilacija, odnosno mikroklima. Ne zaboraviti da pčelama najviše smeta vlaga u košnici.

Biofor baner 728x90

POSTAVLJANJE POJILICA NA PČELINJAKU

Sa razvojem legla sve su veće potrebe pčelinjeg društva za vodom. Zbog toga u ovo doba godine treba obavezno obezbediti pčelama vode na pčelinjaku. Ukoliko se to ne učini, one će same potražiti vodu po potocima i barama. To za njih može biti dodatni napor. Ako pčele odu po vodu dalje od pčelinjaka, a u međuvremenu naglo zahladi, lako mogu uginuti na putu do košnice.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja rojeva u selu Oparić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime