SYSTIVA – NOVI FUNGICID ZA TRETMAN SEMENA

0
7510
Agrosaveti---BASF---Systiva---Psenica-06

MALA REVOLUCIJA U ZAŠTITI PŠENICE I JEČMA

Iz široke i svima dobro poznate palete preparata kompanije BASF stigao je i jedan novi, namenjen poizvodnji pšenice i ječma. Fungicid Systiva® predstavlja pravu malu revoluciju u zaštiti pšenice i ječma, a namenjen je tretiranju semena. Systiva® je prvi fungicid koji se ne primenjuje folijarno a štiti list.

Reč je o jedinstvenom i veoma efektivnom rešenju za suzbijanje prouzrokovača bolesti pšenice i ječma.

Systiva® je fungicid koji se nanosi na seme, a kasnije štiti list. Baš iz ovog razloga predstavlja inovaciju u zaštiti protiv većine prouzrokovača bolesti pšenice i ječma.

Registrovan je za primenu u ječmu za suzbijanje prouzrokovača: lisne rđe (Puccinia spp.), mrežaste pegavosti (Pyrenophora teres), prugaste pegavosti (Pyrenophora graminea), sočivaste pegavosti (Rhynchosporium secalis), pepelnice (Blumeria graminis f. sp. hordei), ramularijske pegavosti (Ramularia collo-cygni), fuzarioza (Fusarium spp., Microdochium nivale) i gari ječma (Ustilago nuda).

Agrosaveti---BASF---Systiva---jecam

U pšenici je registrovan za suzbijanje prouzrokovača sive pegavosti lista (Septoria tritici), pepelnice (Blumeria graminis f. sp. tritici), više vrsta rđa (Puccinia spp.), fuzarioza (Fusarium spp, Microdochium nivale) i glavnice (Tilletia caries). Jednom rečju, za sve što napada pšenicu i ječam.

PROČITAJTE I...  Zaštita strnih žita od širokolisnih korova sa preparatom Lancelot

Agrosaveti---BASF---Systiva---Psenica-01

Doza primene fungicida Systiva® je 100-150 ml na 100 kg semena, dok u generalnim preporukama za ozimu pšenicu i ječam se koristi doza od 150 ml na 100 kg semena uz setvenu normu od 180 kg/ha ili 110 ml na 100 kg semena uz setvenu normu od 250 kg/ha.

Systiva® se koristi nerazređena ili razblažena sa vodom u odnosu 1:10 isključivo u toku dorade semena u doradnim centrima.

Koje su prednosti novog načina zaštite?

Systiva® svim poljoprivrednicima nudi efikasnije korišćenje vremena i resursa, koji su od izuzetne važnosti za sve ratare. Zatim, omogućava da proizvođači ne brinu toliko o ranoj pojavi bolesti, jer je pšenica već adekvatno zaštićena prilikom dorade semena. Dakle, tretira se seme, a štiti se i list i stablo.

Systiva® sprečava pojavu ranih bolesti, te štiti upravo od jesenjih infekcija što omogućava da se prvi tretman u pšenici i ječmu odloži, pa čak i preskoči, što naravno zavisi i od same godine.

Biljke i jesu najosetljivije tokom početnih faza razvoja, što apsolutno opravdava ranu zaštitu, a ako to uradite još prilikom tretiranja semena, efekat zaštite ne može biti blagovremeniji.

PROČITAJTE I...  BASF - Jesenja zaštita uljane repice

Nove sorte pšenice imaju genetske predispozicije da daju velike prinose. Međutim, njihovu proizvodnju mora da prati puna agrotehnika, kao i tehnologija zaštite, kako bi one dale svoj maksimum. Fungicid Systiva®, vam baš to i omogućava.

Prethodni tekstVoćarska proizvodnja u Gornjoj Trnavi
Sledeći tekstVIRUSI U PAPARICI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime