VIRUSI U PAPARICI

0
366
Agrosaveti---Adama---Povce---Paprika---Virusi-04

Ovu godinu obeležili su virusi u paprici.Gotovo da nema useva paprike u kome virusi nisu prisutni u većoj ili manjoj meri. Biljke su ove godine zaražene veoma rano i zaostale su u porastu.

Obolele biljke su žbunastog izgleda, imaju hlorotične pege, nacigovane lisne nerve, šarenilo na listovima, deformisane plodove, manji broj zametnutih plodova, pa čak su i potpuno sterilne.

Adama - Katalog - 1038x172-katalog-2019

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da su vaši Myzus persicae i Aphis gossypii ispoljile naročitu aktivnost u prenošenju virusa na paprikama.

Agrosaveti---Adama---Povce---Paprika---Virusi-02

Smatra se da je TSWV (virus bronzavosti paradajza) najrasprostranjeniji virus u svetu, zahvaljujući brzoj ekspanziji svog vektora-kalifornijskog tripsa Frankliniella occidentalis. Međutim, njegovi prenosioci mogu biti i drugi tripsi (Thrips tabaci).

Pošto su populacije vaši i tripsa skoro redovno mnogobrojne, njihova uloga u prenošenju virusa je veoma značajna.

Pored vaši i tripsa, neki virusi se prenose mehaničkim putem i semenom, a zajedničko za sve je da se uglavnom održavaju u korovima i drugim gajenim biljkama domaćinima.

Biljke zaražene virusima oslabljenog su imuniteta, podložnije su napadu drugih patogena, pre svega prouzrokovačem bakterizne pegavosti lista (Xanthomonas campestris pv.vesicatoria).

PROČITAJTE I...  Martonoške začinske paprike sve manje

Agrosaveti---Adama---Povce---Paprika---Virusi-03

 

U ovoj godini, pored slabe kondicije biljaka koja je uzrokovana virusima, vremenski uslovi su veoma povoljni za širenje bakterioza. Pored ogromnog truda i ulaganja proizvođača, mnogi usevi paprike ostali su bez lišća i zametnutih plodova.

Kod nas se najčešće sreću:

  • VIRUS MOZAIKA KRASTAVCA (CMV)
  • VIRUS BRONZAVOSTI PARADAJZA (TSWV)
  • VIRUS MOZAIKA LUCERKE (AMV)

Hemijsko suzbijanje vektora virusa (vaši i tripsa), uništavanje korova i uklanjanje biljnih ostataka je od velike važnosti za kontrolu virusa.

Agrosaveti---Adama---Povce---Paprika---Virusi

Dekalb-banner-UR-728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime