Aktuelna zaštita vinove loze

0
954
vinova loza
Foto: PIS Srbija

U zavisnosti od lokaliteta vinova loza se nalazi u fazi bobice veličine zrna pšenice do faze bobice veličine graška (BBCH 73-75) ili početka dodirivanja bobica (77 BBCH).

Adama Maganic 1120x180

Vizuelnim pregledima stručnjaci Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja registrovali su na naličju listova  prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus (vektor fitoplazme Flavescence doree, prouzrokovač zlatastog žutila vinove loze). Trenutno dominira prisustvo larvi trećeg razvojnog stupnja, od kojeg su larve ove cikade sposobne da prenesu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote, pa se preporučuje drugi tretman za suzbijanje ove štetočine. Takođe, u toku je polaganje jaja i  piljenje larvi druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana).

U cilju suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena insekticida Fury 10 EC (a.m. zeta-cipermetrin) 0,01-0,015% ili neki drugi insekticid iz grupe piretroida ragistrovanih u zasadima vinove loze.

Paradajz 1120x180

Plamenjača i pepelnica vinove loze

U dosadašnjem toku proizvodne sezone vladali su izuzetno povoljni uslovi za pojavu i razvoj najvažnijih patogena vinove loze, pa se u mnogim zasadima registruje prisustvo simptoma plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula necator). Osim toga, vinova loza je ušla u fenofazu dodirivanja bobica koja je naročito osetljiva na infekcije prouzrokovačem sive truleži grožđa (Botrytis cinerea).

PROČITAJTE I...  Dvojac koji sigurno POBEĐUJE KOROV u KUKURUZU – Coltrane + Nicogan

Sa ciljam zaštite od navedenih patogena proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida:

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
  • Cabrio top (a.m. metiram+piraklostrobin) 0,15-0,2% ili
  • Quadris max (a.m. folpet+azoksistrobin) 0,2-0,25%

uz dodatak

  • Cantus, Dekada, Bosco ili Corvet WG (a.m.boskalid) 1-1,2 kg/ha.

Tretman treba spovesti u večernjim časovima zbog visokih dnevnih temperatura.

Krompir 1120x180

Izvor: PIS Srbija

Prethodni tekstTakmičenje orača „Prva brazda – Novo Selo“ od 14. do 16. jula
Sledeći tekstŽelite da KRASTAVAC donosi više plodova? Primenite ovu prihranu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime