Kako se izboriti sa plamenjačom vinove loze

0
972
Agrosaveti Bayer plamenjaca vinove loze Mikal Flash 02

Danas ćemo pričati kako da se uspešno borimo sa plamenjačom vinove loze. Ovo je jedna od najrazornijih bolesti vinove loze u Evropi. Plamenjača može da izazove opadanje listova, cvetova i da uništi bobice, a sve to uzrokuje ozbiljan gubitak u prinosu. Prinos može biti čak i potpuno uništen ako dozvolimo ulazak infekcije tokom cvetanja. Plamenjača može značajno da utiče i na kvalitet vina. Ako imamo i samo 5% napada infekcije i više, arome grožđa se značajno mogu pokvariti.

Kada postoji opsnost za pojavu plamenjače?

U periodu intenzivnog porasta lastara, kada se poklopi više faktora. Verovatno svi znate za pravilo tri desetke. Svi znamo da je prethodna godina bila izazovna, da je period cvetanja dugo trajao i nije bilo lako uraditi zaštitu u tom periodu.

Agrosaveti Bayer plamenjaca vinove loze Mikal Flash 03

Naša preporuka za takve uslove je Mikal Flash. Sistemični fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem. On se već duži niz godina pokazao kao vrlo efikasan. Preparat odlikuje jedinstven način delovanja. Usvaja se u biljku već 30 minuta nakon primene i kiša ga ne može isprati. Aktivna materija je jedan sat nakon primene aktivno raspoređena po celoj biljci.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Folpet deluje kontaktno sprečavajući klijanje spora. Takođe, pored toga što neposredno deluje na parazitske gljivice, istovremeno pojačava prirodni odbrambeni mehanizam biljke. Da bi imao svoj pun efekat, Mikal Flash je potrebno primeniti dva pa i tri puta za redom u periodu intenzivnog porasta lastara.

PROČITAJTE I...  Zašto je važna zaštita lista zastavičara od bolesti

Za sva pitanja, slobodno nas možete kontaktirati. Pozivam vas da nas pratite na našoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

Ostanimo povezani.

Marija Polić

Bayer

Prethodni tekstSetva skuplja nego lane, kasniće 10-ak dana
Sledeći tekstZaštita strnih žita od širokolisnih korova sa preparatom Lancelot

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime