Moderna rešenja u zaštiti vinove loze

0
2038
Banner Spirox D + Momentum 01
Ilustracija: Savacoop

Iz asortimana Savacoop-a predstavljamo vam kombinaciju preparata kao idealno rešenja za zaštitu zasada vinove loze od bolesti.

Plamenjača vinove loze

Momentum F je fungicid kompanije Adama dve aktivne materije (fosetil aluminijum + folpet).

Pravi je sistemik jer se fosetil aluminijum kreće naviše i naniže u biljci i pored direktnog delovanja podstiče otpornost same biljke. Folpet deluje preventivno na plamenjaču, teško se spira kišom i standard je u zaštiti od najvažnije bolesti vinove loze.

Sa fungicidom Momentum F tretmane početi pred cvetanje (2-3 uzastopna tretmana), ne postoji mogućnost stvaranja rezistencije prouzrokovača plamenjače.

Količina primene 3-4 kg/ha.

Pepelnica vinove loze

Bolest se javlja i u sušnim uslovima, dovoljna je povećana vlažnost vazduha.

Spirox D je proizvod komapanije UPL, sa dve aktivne materije izrazito sistemičnog karaktera  – spiroksamin i difenokonazol što omogućuje da se preparat koristi i u uslovima najvišeg pritiska bolesti (formiranje bobica i njihov rast).

Količina primene 0,5 l/ha.

Crna trulež vinove loze

Crna trulež vinove loze je sve značajnija bolest vinove loze. Pored higijenskih mera kao što su skidanje mumificiranih grozdova, iznošenje orezanog materijala iz vinograda, dobra rezidba – hemijske mere su neophodne.

PROČITAJTE I...  Kako prepoznati i suzbiti poleganje rasada na vreme?

Momentum F i Spirox D sadrže aktivne materije koje deluju na crnu trulež – folpet i difenokonazol. Na taj način, bez dodatnih troškova kontrolišemo i crnu trulež.

Adekvatna prihrana

Kako bi se obezbedila potreba kulture za magnezijumom i sumporom preporučujemo Lebosol MagSoft SC  koji podstiče stvaranje hlorofila, bolju fiziološku aktivnost biljke, učestvuje u metabolizmu šećera.

Preporuka: za normalnu aktivnost biljke – 5 l/ha nakon cvetanja. U slučaju simptoma hloroze 2-3 tretmana.

Aleksandar Jotov, Stručna služba Savacoop

Prethodni tekstPoziv na onlajn besplatnu edukaciju “Digitalno osnaživanje mladih poljoprivrednika“
Sledeći tekstUzgoj KOZA na Fruškoj Gori

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime