Detektovane STENICE u zasadima jabuke – sprečite velike štete

0
1934
braon mramorasta stenica galenika
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Pregledom zasada jabuke, detektovano je prisustvo braon mramoraste stenice, Halyomorpha halys. Ovo je insekt koji je kod nas prisutan od 2015. godine, a trenutno predstavlja značajnu štetočinu koja svojom ishranom može da napravi veliku štetu kada govorimo o kvalitetu voća. Ovo je polifagna štetočina koja se hrani velikim brojem biljnih vrsta, a kako ratarske kulture završavaju svoj biološki ciklus, tako stenica naseljava jabučnjake na kojima je još uvek prisutan plod.

Svojim usnim aparatom koji je modifikovan za bodenje i sisanje, ovaj insekt probija mezokarp ploda jabuke i ispušta pljuvačku sa enizimima, a kao krajnji rezultat javljaju se plutaste tvorevine gorkog ukusa, koje plod čine nekonkuentnim za prodaju i preradu. Stenica ima dve generacije godišnje, pa je trenutno prisutna druga generacija koja nakon dodatne ishrane naseljava zaklonjena mesta gde će da prezimi.

jabuka stete stenica galenika
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Suzbijanje stenice sada ima efekte i na proleće

Pored trenute štete koje može da prouzrokuje, suzbijanje insekta Halyomorpha halys je od velike važnosti u ovoj fazi, zbog toga što značajno može da se redukuje populacija koja treba da prezimi i u rano proleće kada takođe može da napravi značajne štete na tek zametnutim plodovima.

PROČITAJTE I...  Zaštita zasada BRESKVE i NEKTARINE u fazi razmicanja pupoljaka

U pitanju je izuzetno agresivna štetočina, dobre pokretljivosti gde se skoro svi razvojni stadijumi hrane plodom jabuke. Najčešći delovi parcele koje naseljava ovaj insekt su obodi voćnjaka i vrhovi biljaka, gde se stenica zavlači između spojenih plodova u gronji i na tim mestima prouzrokuje veliku štetu. Upravo zbog mogućnosti brzog kretanja larvenih stupljeva i sposobnosti da imago leti, veoma se brzo širi pa predstavlja opasnost po sve delove zasada.

Fizičke i hemijske mere zaštite voćnjaka

Stručna služba Galenike-Fitofarmacije aktivno prati biologiju i prisustvo ove štetočine, pa u cilju suzbijanja preporučuje određene hemijske i nehemijske mere. Kao značajan faktor u zaštiti jabuke od stenice, u praksi se pokazao „cage“ (kavez) sistem protivgradne mreže, tj. zatvaranje proizvodnog zasada mrežom sa svih strana. Na ovaj način se formira fizička barijera pa insekt ne može da prodre u zasad u velikoj brojnosti.

pylon galenika jan 023

Od hemijskih mera, kao efikasni preparati, pokazali su insekticid iz grupe piretroida. S obzirom da je zasad u fazi pred berbu, izuzetno je važno voditi računa o karenci preparata, a sa druge strane izabrati efikasan insekticid, a kao najbolje rešenje pokazala su se sredstva na bazi deltametrina.

PROČITAJTE I...  Umesto šume voćnjak

Galenika-Fitofarmacija u svom portfoliju poseduje insekticid Polux, koji kada se koristi u okviru registrovane namene, tj. za suzbijanje vaši jabukinog smotavca i minera, efikasno suzbija i braon mramorastu stenicu. Tretmane je neophodno izvesti što pre, sa većom količinom vode sa poštovanjem svih preporučenih mera upotreba.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstFrancusko intenzivno baštovanstvo: Zdrav uzgoj, više hrane!
Sledeći tekstIle de France isplativija od drugih rasa ovaca, ali na ovaj način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime