Suša ne sme da padne u zaborav!

0
56
suša
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Septembarske kiše polako ali sigurno spiraju i brišu iz zaborava letošnju sušu. O toj nepogodi koja je umanjila rod kukuruza za najmanje 1.500.000 tona, uskoro više niko i neće govoriti. Suša nam je isterala iz džepova oko 200 miliona dolara, kažu stručnjaci. Mi smo odavno poznati po „kratkom pamćenju“. Lako i brzo zaboravljamo nedaće i nesreće umesto da iz njih izvučemo nauk kako nam se o glavu ne bi ponovo obijala ista nevolja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Razlog što se tako ponaša običan svet ni po jada, jer imaju preko glave briga koje se dnevno množe. Njima je zaborav odbrana, način da nekako prežive. Ali problem je što i naša država lako zaboravlja na sušu. To je redovna pojava, koja ne sme da se događa. O suši jedino govorimo kada južni vreli vetrovi iz vedrog neba nedeljama prže useve na poljima kraj kojih otiče obilje vode. Međutim, pravi trenutak za razgovor o suši je upravo sada.

Moramo se pokrenuti sa “mrtve tačke”

Od ove jeseni do početka leta, ima dovoljno vremena i za dogovor i da se nešto učini. Da jednom krenemo sa mrtve tačke u oblasti navodnjavanja na kojoj stojimo tri –četiri decenije zakovani za samo dno evropske tablice. Najpre bi država morala da pripremi i objavi konkretne i detaljan Program borbe protiv suše. U njemu bi morale da budu navedene i mere koje će doprineti da se program ostvari. Recimo: poreske i kreditne olakšice za ratare koji žele da svoje useve navodnjavaju.

Adama Sultan 1120x180

Bez pomoći države to danas nisu u stanju. Konkretno, to bi moglo da izgleda tako što bi poljoprivrednici bili oslobođeni dela plaćanja poreza na promet kada kupuju motore, pumpe i drugi pribor za navodnjavanje. Zbog ove olakšice u državnu kasu bi se slilo nešto manje prihoda, ali bi na drugoj strani, za godinu dana dobili najmanje 5.000 hektara osposobljenih za navodnjavanje. I tako, pet po pet, jednog dana bi sustigli zemlje oko nas koje pogađa suša, ali ne trpe ovakve štete.

PROČITAJTE I...  Podizanje plantaže oraha: Od izbora parcele do rezidbe

Pojedini – retki ratari koji imaju svoje sisteme za navodnjavanje, bez pomoći države, ne poznaju sušu. Putujući Srbijom i sami smo mogli da se uverimo u to. Oni su ove godine ubrali 10.000 kg kukuruza u zrnu-duplo više od ratara koji ne zalivaju useve na njivi. Poreske olakšice bi mogle da pokrenu ljude da se brane od suše.

pylon galenika jan 023

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstOvo je prvi grad u Srbiji koji uvodi subvencije za ogrev – energetske vaučere
Sledeći tekstFrancusko intenzivno baštovanstvo: Zdrav uzgoj, više hrane!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime