Kako se izboriti sa mrazem u vreme cvetanja voćaka?

0
3895
voce cvetanje
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Voćarski zasadi se nalaze u različitim fenofazama razvoja u velikom broju lokaliteta u našoj zemlji. Koštičave voćke u zavisnosti od sorte, lokaliteta i ekspozicije terena se nalaze pred fazom cvetanja, a neke se pak nalaze i u punom cvetanju. Zasadi jabučastih voćaka se nalaze u fazama mišijih ušiju, zelenih buketića do fenofaze pred cvetanje.

Ovo su ujedno veoma osetljive faze kada može doći do oštećenja uslovljenim niskim temperaturama koje su najavljene u narednim danima.

Pored toga što niske temperature mogu naneti direktne štete u samo oplodnji i zametanju plodova, izmrzavanju cvetova, mogu stvoriti i indirektne štete koje se manifestuju kasnije u vidu deformisanih plodova, kao i stvaranja oplutnjalog tkiva na plodovima koji kasnije gube tržišnu vrednost.

vocka
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Kompanija Galenika Fitofarmacija preporučuje da se pre i posle najavljenih niskih temperatura primeni kombinacija preparata:

FITOPIN u količini 100 ml/ha
+
ACTIVEG VEGETATIVE u količini 2-3 l/ha

Fitopin je biostimulator namenjen za otklanjanje posledica izazvanih biotičkim i abiotičkim stresom kod biljaka. Aktivna komponenta preparata je prirodni brasinolid koji pripada grupi hormona brasinosteroida. To su jedinjenja koja biljka sama sintetiše, a odgovorni su za rast ćelije i ćelijsku deobu. Tokom fiziološkog stresa, dolazi do poremećaja niza fizioloških procesa u biljkama, koji su posledica hormonalnog disbalansa. Fitopin utiče na rad drugih hormona pa ih tako vraća u ravnotežu, a biljka uspostavlja normalan proces rasta i razvoja.

PROČITAJTE I...  Kukuruz i pšenica već pretrpeli štetu od vremenskih neprilika, a šta je sa voćem?

Upotrebom preparata Fitopin postiže se:

  • Hormonalni balans i normalan tok metabolizma biljaka
  • Otpornost biljaka na stres izazvan niskim temperatura – ukoliko se primeni pre nepovoljnih niskih temperatura
  • Brži fiziološki oporavak biljaka od posledica niskih temperatura – ukoliko se primeni neposredno nakon nepovoljnih niskih temperatura
  • Prevazilaženje posledica stresa izazvanim delovanjem različitih faktora.

ACTIVEG VEGETATIVE predstavlja aminokiselniski kompleks koji sarži sve neophodne makro i mikro elemente i ima ulogu da biljkama pomogne u prevazilaženju stresa, kao i stabilizaciju fizioloških procesa i kasnije nesmetani rast i razvoj.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstPrvi rokovi javnih poziva za subvencije su blizu
Sledeći tekstFoligal Feed linija đubriva za dobar i kvalitetan rod

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime