Sve više starijih ostavlja potomstvu zasad lešnika kao imetak

0
671

Dragoljub Krivošić rođen je u Beogradu, gde je proveo ceo radni vek, kao i veći deo svog života. Kada je penzija zakucala na vrata, doneo je odluku da zasnuje lep zasad lešnika i da se preseli na selo. Svoj imetak ostaviće naslednicima, sa željom da i oni jednoga dana iz velegrada dođu na selo i tu i ostanu. Zasad se nalazi u selu Koraćica podno Kosmaja, na proplanku koji ima idealne agroekološke uslove za leskar.

Adama Asorbital 1120x180

Zasad se prostire na ukupno 8 hektara, na jednom hektaru ima 550 sadnica koje stižu iz Sombora, tačnije iz„Ferera“.  Kada stupi u punu rodnost plasman neće biti probem i lešnik će se prodavati konditorskim industrijama, u zavisnosti od toga ko bude dao bolju ponudu. Uzgoj leske i proizvodnja lešnika je investicija na duge staze. Za sada, Dragoljub nije želeo unapred da se obaveže kupoprodajnim ugovorom zbog cene koja može da varira u trenutku prodaje. Sortiment je bogat i prilagođen arealu na kome je zasad podignut.

Pored zasada lešnika Dragoljub je podigao i moderan zasad kajsija i borovnica, u istom selu. Zbog odlične isplativosti, ali i manje ulaganja u odnosu na borovnicu i druge voćne vrste, lešnik je uzeo primat po svom učešću na parcelama. U planu je, sledeće godine, da se zasnuje i zasad dunje kao veoma perspektivne voćne vrste za kojom je tržište pokazalo veliku potražnju i interesovanje.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Celokupan posao prilikom zanivanja zasada urađen je u saradnji sa poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom iz Beograda. Njihovi savetodavci odigrali su važnu ulogu tokom svakog koraka u formiranju zasada. Radmila Koprivica, diplomirani inženjer voćarstva, kaže da je u proteklih par godina u ovom reonu u velikoj ekspanziji podizanje zasada lešnika.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Očekujemo 700 novih traktora iz konkursa Svetske banke

Saradnja sa strukom ključna za uspeh

Dobra saradnja sa strukom se na prvom mestu ogleda u primeni komplente agrotehnike, koja podrazumeva i obaveznu analizu zemljišta, kao i plansko đubrenje voćnjaka. Kada je pravljen plan sadnje pratile su se moderne tehnologije i visoki standardi koji se primenjuju širom Evrope.

1120x180px

Otkupna cena koja se kreće u rasponu od 5-7 evra po kilogramu, kao i relativno jednostavna agrotehnika i nega biljaka, opredeljuju sve veći broj poljoprivrednika u ovom kraju da podižu zasade lešnika koji će im u godini pune rodnosti doneti primamljivu zaradu.

Sagovornici: Dragoljub Krivošić, selo Koraćica, dipl. Inž.Radmila Koprivica-PSSS Beograd

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstKo je od poljoprivrednika oslobođen elektronske fiskalizacije
Sledeći tekstKrmni sirak: Nepravedno zapostavljena alternativa kukuruzu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime