Foligal Feed linija đubriva za dobar i kvalitetan rod

0
1001
foligal feed
Ilustracija: Galenika-Fitofarmacija

Foligal Feed linija đubriva predstavlja deo proizvodnog asortimana sredstava za ishranu biljaka Galenika-Fitofarmacije. Sva đubriva se primenjuju folijarno, a karakteriše ih izuzetno visok stepen usvajanja.

Njihov kvalitet se ispoljava u vidu izvanredne disperzibilnosti u rastvoru, što obezbeđuje maksimalno iskorišćenje hraniva nakon aplikacije.

Prednosti folijarne prihrane

  • Lako se nadoknađuje nedostatak makro i mikrohranljivih elemenata.
  • Formira se balans esencijalnih elemenata u listu, čime se postiže maksimalni intenzitet fotosinteze.
  • Izbegava se suvišno zakišeljavanje zemljišta.
  • Osigurava se rast i razvoj korena, pa samim tim i maksimalno iskorišćavanje zemljišnih rezervi hrane.

Foligal Feed Bor 150

Foligal Feed Bor 150 je tečno neorgansko đubrivo koje sadrži bor u obliku bor etanolamina. Ovaj proizvod je ključan za proces oplodnje i čvrstoću ćelijskog zida, jer podstiče klijanje polena, aktivira esencijalne enzime i pomaže u transportu kalcijuma i šećera. Visok sadržaj bora, kao i povoljan odnos bor-kalcijum, osigurava stabilnost plodova nakon berbe, povećava stabilnost ćelijskog zida, a samim tim i čvrstoću ploda, što je najvažniji preduslov za sprečavanje stravaranja simptoma „gorke pege“ kod jabuka.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Foligal Feed CalMax

Foligal Feed CalMax je tečno neorgansko đubrivo koje sadrži kalcijum u obliku kalcijum- nitrata. Svi generativni i vegetativni delovi biljke su izgrađeni od mnogo biljnih ćelija čiji zid konstruiše kalcijum. Česti su nedostaci kalcijuma u biljci, što zbog njegovog nedostatka u zemljištu, što zbog otežane translokacije ovog jona. Jedini način da se deficit ovog elementa nadomesti jeste folijarna prihrana.

PROČITAJTE I...  Lubenica rodila u decembru

Pored kalcijuma, za porast biljnih organa, kao i za visok prinos, odgovoran je azot. Ovakvom formulacijom se osigurava idealan odnos kalcijuma i azota u biljnoj ćeliji što rezultira razvoju stabilnog i čvrsog biljnog tkiva, bolju specifičnu težinu ploda i veći prinos.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Foligal Feed CalPit

Foligal Feed CalPitje tečno neorgansko đubrivo koje sadrži kalcijum u obliku kalcijum-hlorida. U kasnijim fazama razvoja ploda i generativnih organa, kada je važno da se ne stimuliše vegetativni porast i obezbedi pravilan odnos azota i kalcijuma, potrebno je koristiti đubrivo koji ne sadrži elemente koji stimulišu vegetaciju.

Ova formulacija omogućava ishranu biljaka kalcijumom koji ne sadrži azot u svom molekulu. Na ovaj način je moguće spremiti plodove pred berbu sa adekvatnom čvrstoćom i dovoljnim sadržajem kalcijuma koji je ključan element za dugo čuvanje plodova koji to zahtevaju.

Foligal Feed Cink 700

Foligal Feed Cink 700 je tečno neorgansko đubrivo koje sadrži cink. Ovaj element pripada esencijalnim elementima bez koga biljka ne može da završi svoj biološki ciklus. Jedini način da se cinkom nadomesti nedostatak jeste folijarna prihrana. On učestvuje u sintezi auksina odnosno hormona rasta. Aktivira enzime koji učesvuju u formiranju nukleinskih kiselina i proteina, a takođe izuzetno je važan u procesu fotosinteze.

PROČITAJTE I...  Voćari, došlo je vreme za PLAVO PRSKANJE

Folijarnom prihranom ovim đubrivom u ranim fazama razvoja vegetativne mase, osigurava se porast biljke, kao i maksimalan intenzitet najvažnijih fizioloških procesa koji su odgovorni za rast i razvoj biljke.

Foligal Feed Mag 500

Foligal Feed Mag 500 je tečno neorgansko đubrivo koje sadrži visok procenat magnezijuma. Folijarnom primenom ovog proizvoda osigurava se sinteza hlorofila, pigmenta koji apsorbuje sunčevu energiju i prevodi je u oblik koji biljka koristi za svoj razvoj. Mnoge biljke imaju veoma velike zahteve za ovim elementom, pa je jedan od načina njegove prihrane folijarna aplikacija kojom se postiže brza apsorpcija i otklanjanje deficita.

Foligal Feed Man 500

Foligal Feed Man 500 je tečno neorgansko đubrivo koje sadrži mangan. Ovaj element pripada mikroelementima koga biljka koristi u malim količinama, ali bez njega ne može da završi određene biološke procese. Izuzetno je važan u asimilaciji azota. Kada ga ima dovoljno u biljnom tkivu, upotreba azotnih đubriva se optimizuje i postiže se maksimalno iskorišćavanje.

U sortama jabuke koje su podložne crvenilu pokožice plodova (Greni Smit), praksa je pokazala da se primenom ovog đubriva smanjuje ova neželjena pojava, pa se samim tim dobija veći procenat prve klase.

PROČITAJTE I...  Za vrhunski prinos i kvalitet zrna - Chopin Evolution

Foligal Feed Super

Foligal Feed Super je tečno, kompletno đubrivo koje sadrži sve značajne makro i mikro hranljive elemente u veoma dobrom odnosu. Dobar odnos hranljivih elemenata, pogotovo u osetljivim fazama razvoja (abiotički i biotički stres, zametanje i povećanje specifične težine i kalibra plodova) je od ključnog značaja za rast i razvoj biljke.

Ovom formulacijom, kroz folijarnu primenu, obezbeđuje se kompletna prihrana zasada i useva sa azotom, fosforom, kalijumom, borom, bakrom, gvožđem, manganom, molibdenom i cinkom i to u veoma povoljnom odnosu koji je značajan za stimulisanje razvoja generativnih i vegetativnih delova biljke. Ravnoteža hranljivih elemenata koja se postiže primenom ovog đubriva je izuzetno važna za normalno odvijanje svih fizioloških procesa i stvaranje zdrave biljke otporne na bolesti i štetočine.

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstKako se izboriti sa mrazem u vreme cvetanja voćaka?
Sledeći tekstPodigao zasad jabuke umesto jagoda – voćar otkriva razlog za ovakvu odluku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime